Ο Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε ότι «από το 2011, ήταν μονάχα θέμα χρόνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία, μιλώντας στους FT. Η εφημερίδα έγραψε πως ο Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι συνειδητοποίησε το 2011, ότι ήταν «απλώς θέμα χρόνου» να εισβάλλει ο Πρόεδρος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ύστερα από μία «ανατριχιαστική συζήτηση» που είχε μαζί του, στο Νταβός της Ελβετίας, επικαλούμενη μία εμφάνιση του –επί οκταετία– Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλευρό της συζύγου του, Χίλαρι.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, όπως υποστήριξε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε μία συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που συμφωνήθηκε από τον προκάτοχό του, Μπόρις Γέλτσιν, να σεβασθεί το έδαφος της Ουκρανίας με αντάλλαγμα το Κίεβο να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μού είπε το 2011 –τρία χρόνια πριν καταλάβει την Κριμαία– ότι δε συμφωνούσε με τη συμφωνία που έκανα με τον Μπόρις Γέλτσιν», θυμάται ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος. «Αυτός είπε ότι “δε συμφωνώ με αυτό και δεν το υποστηρίζω. Δεν δεσμεύομαι από αυτό” και ήξερα ότι από εκείνη την ημέρα και ύστερα, ήταν απλώς θέμα χρόνου». Στο ίδιο άρθρο, επισημάνθηκε πως η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για τον τρόπο κατά τον οποίο, ο πόλεμος μπορεί να φθάσει στο τέλος.

«Για να τερματισθούν οι εχθροπραξίες, η Ουκρανία πρέπει είτε να νικήσει τη Ρωσία, είτε τουλάχιστον να ανακτήσει τα εδάφη που χάθηκαν στα ανατολικά από την εισβολή της Ρωσίας, πέρυσι. Χρειάζονται υποστήριξη. Δεν θα τον εμπιστευόμουν (σ.σ. τον Βλαντιμίρ Πούτιν) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε καμία περίπτωση, εκτός εάν οι Ουκρανοί –με την υποστήριξή μας– έχουν αρκετή ισχύ», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: