Καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας COVID-19 και οι αριθμοί των κρουσμάτων σπάνε τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς βλέπει ένα πιθανό τέλος στο εγγύς μέλλον.

«Όταν η μετάλλαξη Όμικρον περάσει από μια χώρα, τότε το υπόλοιπο του έτους θα πρέπει να δούμε πολύ λιγότερα κρούσματα», είπε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με Αμερικανό ερευνητή. «Έτσι η COVID μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο σαν εποχική γρίπη». Αυτό θα μετέτρεπε ουσιαστικά την πανδημία σε ενδημική COVID, όπως η γρίπη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ετήσιο εμβολιασμό, και ανάλογη προετοιμασία με αυτή που απαιτεί η εποχική γρίπη.

Η δήλωση του Γκέιτς απηχούσε εκείνη του Δρ Άντονι Φάουτσι, του κορυφαίου ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μολύνει σχεδόν τους πάντες.

Με τη φυσικής ανοσίας που προσφέρεται από τη νόσηση, τα πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (62,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του CDC) και την αυξανόμενη παραγωγή φαρμάκων για τη θεραπεία των πιο σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα της μετάβασης από την πανδημία σε έναν ενδημικό ιό. «Μπορεί να είμαστε στο κατώφλι αυτού τώρα», είπε ο Φάουτσι. «Είναι απολύτως δυνατό».

Η κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, λένε οι ειδικοί, και ένας βασικός δείκτης δείχνει ήδη σημάδια ότι η κορύφωση έχει περάσει: τα επίπεδα του κορωνοϊού στα λύματα μειώνονται.

Τα δεδομένα της Biobot Analytics, η οποία μετρά τα επίπεδα της COVID σε περισσότερες από 100 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι «το επίπεδο του ιού στα λύματα είναι σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο Insider η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Biobot, Mariana Matus. «Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί σε όλη την πανδημία, κάτι που δείχνει ότι είναι η μεγαλύτερη μετάδοση που έχουμε δει στην πανδημία μέχρι στιγμής».