Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Παρασκευή (30/9) συμφωνία για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, αφού δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα τα παρατούσε ποτέ και θα τις υπερασπιζόταν με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε για την προσάρτηση των περιοχών: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Γιατί τώρα

Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέλεξε τώρα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της προσάρτησης καθώς βρίσκεται σε θέση άμυνας. Επτά μήνες μετά την εισβολή έχει χάσει τον βηματισμό του με την Ουκρανία ενώ η αντεπίθεση του Κιέβου εκτροχιάζει την αρχική του αξίωση στις δύο ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Προσαρτώντας τις ανατολικές περιοχές, καθώς και τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στο νότο, θα είναι σε θέση να στείλει όσους εφέδρους κλήθηκαν εσπευσμένα να υπηρετήσουν στο μέτωπο. Παράλληλα, μπορεί να απειλήσει τη Δύση εάν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία με πυραύλους τις περιοχές που ο ίδιος αποφάσισε ότι αποτελούν πλέον ρωσικά έδαφη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την προσάρτηση λέγοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Ακριβώς όπως η Κριμαία;

Το σκηνικό θυμίζει αντίγραφο αυτού που έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν τον Μάρτιο του 2014 όταν άρπαξε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία, προκήρυξε δημοψήφισμα που καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια την προσάρτησε ούτως ή άλλως, μέσω της ίδιας συνταγματικής διαδικασίας που κορυφώθηκε με ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Μόνο που δεν πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις. Η Κριμαία καταλήφθηκε με ελάχιστη αιματοχυσία και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Σε διαφορετικό βαθμό, και οι τέσσερις από τις περιοχές που προσαρτώνται τώρα εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει στα χέρια της Ουκρανίας. Συνολικά αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Διαβάστε ακόμη: