Διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδα μέσω ειδικής συμφωνίας με την Aramco, σύσταση ενός σημαντικού σε μέγεθος Συνεπενδυτικού Ταμείου για επενδύσεις στη χώρα μας, διασύνδεση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μέσω broadband καλωδίου σε ένα πρότζεκτ 1 δισ δολ., και παράλληλα ενίσχυση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ ήταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των συμφωνιών που κλείδωσαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες του πρώτου Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Ριάντ.

Παράλληλα το σύνολο των 43 ελληνικών επιχειρήσεων κατάφεραν να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με σαουδάραβες επενδυτές και εμπορικούς εταίρους μέσα απ’ τη διαδικασία των πολλών B2B συναντήσεων.. Συναντήσεις που αναμένεται να ωριμάσουν ως τους επόμενους δύο μήνες, όταν και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Το ντιλ των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ, που εκπροσωπήθηκαν στην αποστολή απ’ τον αναπλ. διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη , ήρθαν σε συμφωνία συνεργασίας με την Aramco για την προμήθεια πετρελαίου.

Μία κίνηση που μεταξύ άλλων θα καλύψει το ενεργειακό κενό που είχε δημιουργηθεί με το εμπάργκο στη Ρωσία με δεδομένο πως η τελευταία αποτελούσε διαχρονικά μία απ’ τις αγορές προμήθειας πετρελαίου.

Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας, δημιουργώντας μαξιλάρι για την αποφυγή ενός δυνητικού ενεργειακό ζήτημα για τη χώρα.

ΕΛΠΕ: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,285 ευρώ ανά μετοχή

Συνεπενδυτικό Ταμείο

Σε ό,τι αφορά το Συνεπενδυτικό Ταμείο, για το οποίο επιτεύχθηκε η επί της αρχής συμφωνία για τη συγκρότηση του, ρόλος του θα είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών έργων με έντονο σαουδαραβικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

Το μέγεθος της «χρηματοδοτικής δύναμης» του συγκεκριμένου Ταμείου είναι απ’ τα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν στο newmoney πως δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει ακόμα και το 1 δισ ευρώ.

Η ελληνική συμμετοχή θα καλυφθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να είναι έτοιμο όλο το πλαίσιο μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το καλώδιο – «εθνική οδός» των data

Την ίδια ώρα ασφαλείς πληροφορίες σημειώνεται ότι υπήρξε η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο έργο που είχε προτείνει η Ελλάδα τον περασμένο φθινόπωρο, για τη διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Ριάντ.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φτάσει τα 1 δισ ευρώ.

Το «τρέχει» η εταιρεία ATTC και σε αυτό συμμετέχουν η ΔΕΗ η Cyta και της ΑΤCC που είχε την ιδέα στην κοινοπραξία πλέον μπαίνουν και οι Σαουδάραβες.

Το καλώδιο, που θα ξεκινάει απ’ τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα περνώντας μέσα απ’ την Σαουδική Αραβία και έπειτα δια της Μεσογείου θα εισέρχεται στην Ελλάδα και αργότερα στην Ιταλία, θα λειτουργήσει ως μία «εθνική οδός» διακίνησης πληροφοριών.

Μία «εθνική οδός» που θα διασυνδεθεί με τα data centers που κατασκευάζονται οδηγώντας στην εποχή των γρήγορων αποκρίσεων στο διαδίκτυο και εν τέλει την ώθηση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του διμήνου θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η Κοινοπραξία και το πρότζεκτ.

Ετοιμάζει κάθοδο στην Ελλάδα η ACWA Power

Από τις «ηχηρές» ειδήσεις των ημερών είναι και η πρόθεση της ACWA Power, μιας σημαντικής εταιρείας στο χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας να εισέλθει στην ελληνική αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, σκοπεύει να εισέλθει σταδιακά αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα.

Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.

Νέες αεροπορικές συνδέσεις

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συσταθεί νέα αεροπορική εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα συμπεριλάβει την απευθείας γραμμή μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών.

Σημειωτέον πως σήμερα υπάρχουν σε σταθερή βάση δύο πτήσεις την εβδομάδα απ’ την Saudia.