Τον Μάρτιο του 2021 στη φυλακή του Ρέντινγκ στο Μπερκσάιρ της Αγγλίας, μια φυλακή που έγινε διάσημη εξαιτίας της κράτησής εκεί του Όσκαρ Ουάιλντ λόγω της «απρεπούς» σχέσης του με το Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, μεταξύ του 1895 και του 1897, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι φιλοτέχνησε ένα ακόμα έργο του στο πανύψηλο τοίχο από τούβλα της παλιάς εγκαταλελειμμένης σήμερα φυλακής. Ενώ ήταν φυλακισμένος, εκεί ο Ουάιλντ έγραψε το De Profundis, ενώ, μετά την αποφυλάκισή του, αφηγήθηκε τον χρόνο που πέρασε εκεί στο The Ballad of Reading Gaol.

Στη δημόσια αυτή καλλιτεχνική του παρέμβαση ένας φυλακισμένος που φορά μια στολή με ρίγες επιχειρεί να δραπετεύσει, με ένα σκοινί φτιαγμένο από σεντόνια στην άκρη του οποίου κρέμεται μια παλιά γραφομηχανή. Το χιουμοριστικό και πολιτικά αιχμηρό έργο του Μπάνσκι που στη συνέχεια βανδαλίστηκε από άγνωστους που έγραψαν “Robbo”εννοώντας τον καλλιτέχνη του δρόμου King Robbo που πέθανε το 2014 και ήταν σε μακρόχρονη αντιδικία με τον Μπάνκσι έρχεται πάλι στην επικαιρότητα με τον καλλιτέχνη να προσφέρεται να συγκεντρώσει δέκα εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να αγοράσει τη παλιά φυλακή και να την μετατρέψει σε κέντρο τέχνης.

Ο στόχος του Μπάνκσι είναι να κατορθώσει να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν για την πώληση της φυλακής πουλώντας το στένσιλ που χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει τον «δραπέτη» στο διατηρητέο ​​κτήριο τον Μάρτιο, μια κίνηση που οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα αποτρέψει την πώλησή του σε κατασκευαστές κατοικιών. Σύμφωνα με τις προσδοκίες του δημοτικού συμβουλίου του Ρέντινγκ, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί μαζί με την πώληση του στένσιλ το ποσό των 12,6εκ. στερλινών.

banksy

Banksy: Διάσημοι καλλιτέχνες στο πλευρό του 

Με το μυαλό στην προσωπικότητα και την τολμηρή ζωή του Ουάιλντ, αλλά και στον κοινωνικό στιγματισμό του, λόγω της σεξουαλικής του επιλογής, ο Μπάνκσι είπε ότι η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο τέχνης είναι το καλύτερο σενάριο και ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί.

Το στένσιλ του Μπάνκσι εκτέθηκε στο Μουσείο και στην Πινακοθήκη του Μπρίστολ νωρίτερα αυτό το μήνα ως μέρος μιας έκθεσης του καλλιτέχνη Γκρέισον Πέρι για την περίφημη τηλεοπτική σειρά του με θέμα την τέχνη. Στο πλευρό του Μπάνσκι και του σχεδίου του για την μετατροπή του σε κέντρο τέχνης βρίσκονται διάσημου Βρετανοί ηθοποιοί όπως η Τζούντι Ντεντζ, ο Κένεθ Μπράνα, η Κέιτ Γουίνσλετ, ανάμεσα σε άλλους, αλλά και ο Matt Rodda, βουλευτής των Εργατικών βρίσκεται στο πλευρό του δημοτικού συμβουλίου και σχεδιάζει να θέσει μια επείγουσα ερώτηση στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη τόσο για να γίνει μια ανάκληση της βικτωριανής ιστορίας της περιοχής, όσο και για να συνδεθεί με τα στρώματα της λογοτεχνικής ιστορίας και της ιστορίας της LGBT κοινότητας. Ο Τόμπι Ντέιβις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Rabble στο Ρέντινγκ, είπε ότι θα ήταν εγκληματικό να απορρίψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την προσφορά του καλλιτέχνη που προσφέρει ένα απίστευτο χρηματικό ποσό για δημόσιο όφελος και όχι για να μετατραπεί σε διαμερίσματα. Η μετατροπή της πρώην φυλακής σε τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρίζει την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία της φυλακής.

Η φυλακή χτίστηκε στη θέση του μεσαιωνικού αββαείου του Ρέντινγκ, ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον Ερρίκο Ι’. Ο Ερρίκος πιστεύεται ότι θάφτηκε κάτω από το βωμό, που τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από το χώρο στάθμευσης των φυλακών ή τους τοίχους.