Η Τράπεζα του Ισραήλ θα πουλήσει συνάλλαγμα για πρώτη φορά από τότε που επέτρεψε στο τοπικό νόμισμα σέκελ να διαπραγματεύεται ελεύθερα ως μέρος ενός πρωτοφανούς προγράμματος στήριξης των αγορών μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου από τους μαχητές της Χαμάς.

Η κεντρική τράπεζα θα πουλήσει έως και $30 δισ. και θα επεκτείνει έως και τα $15 δισ. μέσω μηχανισμών ανταλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο στόχος της δραστηριοποίησης στην αγορά την ερχόμενη περίοδο είναι να εξομαλυνθεί η αστάθεια στη συναλλαγματική ισοτιμία του σέκελ και να παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα, ανέφερε.

Αφού ανησυχούσε για πολύ καιρό για την υπερβολική ανατίμηση του σέκελ, η παρέμβαση της Τράπεζας του Ισραήλ σηματοδοτεί μια αντιστροφή και σκοπό έχει να αποτρέψει την πτώση του νομίσματος.

Η κίνηση ακολουθεί τη φονικότερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να λέει ότι ο πόλεμος με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και «δύσκολος».

Το νόμισμα του Ισραήλ υποχώρησε στις αγορές συναλλάγματος έναντι του δολαρίου παρά την παρέμβαση της τράπεζας κατά 2,2% στα 3,9246 φθάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από το 2016.

Διαβάστε ακόμη: