Ο δικηγόρος Μαμούν Μία κατέθεσε σχετική προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, το οποίο ζήτησε από την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα «εναντίον των προσώπων που κατηγορούνται», δήλωσε ο δικηγόρος.
«Κατατέθηκε προσφυγή» στο δικαστήριο της Ντάκα «σε βάρος της Σέιχ Χασίνα και έξι άλλων προσώπων», δήλωσε ο δικηγόρος Μία, ο οποίος εκπροσωπεί τον πολίτη του Μπανγκλαντές που έφερε την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας.
Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν την πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους
Κατηγορούνται για το θάνατο του ιδιοκτήτη ενός παντοπωλείου που σκοτώθηκε στις 19 Ιουλίου από την αστυνομία του Μπανγκλαντές, στη διάρκεια της φονικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μπανγκλαντές Daily Star, την υπόθεση έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης ο Αμρί Χάμζα Σατίλ, κάτοικος της συνοικίας στην οποία σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.
Ο Χάμζα δήλωσε πως δεν συνδέεται με τον φονευθέντα, τον παντοπώλη Αμπού Σαΐντ, αλλά προχώρησε στην προσφυγή στο δικαστήριο επειδή η οικογένεια του Σαΐντ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πράξει.
«Είμαι ο πρώτος απλός πολίτης που είχε το θάρρος να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της Σέιχ Χασίνα για τα εγκλήματά της. Θα φθάσω την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους», δήλωσε ο Χάμζα στο Ρόιτερς.
Εκτός από την ανατραπείσα πρωθυπουργό, κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ασαντουζαμάν Χαν και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Συνδεσμος Αουάμι -το κόμμα της Χασίνα- Ομπαϊντούλ Κουαντέρ.
Κατηγορούνται ακόμα τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι διορίσθηκαν από την κυβέρνηση της Χασίνα, μεταξύ των οποίων ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Τσοουντούρι Αμπντουλάχ Αλ-Μαμούν.
Ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας Χαρούν-ορ-Ρασίντ, καθώς και δύο αστυνομικοί της Ντάκα περιλαμβάνονται επίσης στους κατηγορουμένους.
Επίκριση και στην αστυνομία για τις πολύνεκρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Η κυβέρνηση της ανατραπείσας πρωθυπουργού κατηγορείται για πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων.
Ο οικονομολόγος και νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, 84 ετών, τέθηκε την περασμένη Πέμπτη επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης μετά τη φυγή της 76χρονης Χασίνα στην Ινδία, έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία και πριν διαδηλωτές κάνουν έφοδο στην επίσημη κατοικία της στην Ντάκα.