Βέτο θα ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στο Ισραήλ –αλλά όχι στην Ουκρανία– και ως αντιστάθισμα περικοπές στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής εφορίας, σε περίπτωση που εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατέστησε σαφές χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

«Σε αντίθεση με το πακέτο του προέδρου για την εθνική ασφάλεια, το νομοσχέδιο αυτό δεν παρέχει καμιά βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι επείγουσα χρεία», τόνισε η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (OMB) της αμερικανικής προεδρίας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονα μείωση του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής εφοριακής υπηρεσίας (IRS), πρόταση που αναγγέλλεται σφοδρή σύγκρουση με τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν τη Γερουσία.

Σε μια από τις πρώτες μείζονες πολιτικές κινήσεις του μετά την εκλογή του Μάικ Τζόνσον στον θώκο του προέδρου του σώματος, οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν νομοσχέδιο που προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ, αψηφώντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προωθηθεί έκτακτο πακέτο δαπανών για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν, καθώς και για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: