«Ο ένας υποψήφιος είναι υπερβολικά γέρος και διανοητικά ακατάλληλος για να γίνει πρόεδρος. Ο άλλος είμαι εγώ», είπε σκωπτικά ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε περίπου 650 προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post Τζεφ Μπέζος και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, ο Σου Ζι Τσου.

Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο δείπνο της Λέσχης Γκριντάιρον, παράδοσης από το 1880 στην Ουάσιγκτον, στο οποίο συνηθίζεται πολιτικοί και δημοσιογράφοι να ανταλλάσσουν αιχμηρά χιουμοριστικά σχόλια, ήταν η πρώτη αφότου παραβρέθηκε σ’ αυτό ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, το 2018.

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει επανειλημμένα υπονοήσει πως θεωρεί ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του βρίσκεται στα πρόθυρα άνοιας, αν δεν έχει ήδη. Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ακόμη πως η σημασία του Τύπου παραμένει τεράστια, διαβεβαιώνοντας πως δεν τον θεωρεί «εχθρό του λαού», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα υποκλιθούμε», ούτε η κυβέρνησή του, ούτε οι Ουκρανοί, ούτε ο ίδιος προσωπικά, στη Ρωσία, φράση την οποία είχε προφέρει στο Κογκρέσο προ ημερών, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Η ρεβάνς των εκλογών του 2020 δεν προξενεί ακριβώς ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, ειδικά εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας των δυο υποψηφίων — ο Τζο Μπάιντεν είναι 81 ετών, ο Ντόναλντ Τραμπ 77.

Στο περυσινό δείπνο, ο Μάικ Πενς, ο αντιπρόεδρος επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, είχε καταφερθεί με ασυνήθιστη σφοδρότητα εναντίον του μεγιστάνα, τονίζοντας πως θα λογοδοτήσει στην ιστορία για τον ρόλο του στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη: