Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας η τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει απάντηση: “Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση Ζελένσκι που αντιστέκονται ηρωικά στην επιθετική στρατιωτική πολιτική του προέδρου Πούτιν», το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος στη Σύνοδο της G7.

Ειδικότερα, ο πλανητάρχης ανέβασε δύο φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter κι έγραψε τα εξής: «Ήμουν περήφανος που συνάντησα τους συντρόφους ηγέτες της G7 σήμερα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους ανθρώπους της Ουκρανίας και την κυβέρνησή της που αντιστέκονται ηρωικά στην επιθετική στρατιωτική πολιτική του προέδρου Πούτιν και υπερασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα».

Επίσης, για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, είπε: «Η διατήρηση των κυρώσεων και ο λόγος του γιατί ζήτησα αυτή τη συνάντηση του ΝΑΤΟ σήμερα είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσουμε αυτό που κάνουμε, όχι μόνο τον επόμενο μήνα, αλλά για το υπόλοιπο αυτού του έτους. Αυτό είναι που θα τον σταματήσει».

«Ο Πούτιν στόχευε στη διάσπαση του ΝΑΤΟ. Ήταν ξεκάθαρο για εμένα ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή. Ο Πούτιν εισπράττει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε ως συνέπεια της επίθεσης στην Ουκρανία» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη χώρα τους».

Και προσέθεσε πως το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και στην επιβολή «του πιο σημαντικού πακέτου οικονομικών κυρώσεων που έχει υπάρξει ποτέ» κατά της οικονομίας του Ρώσου προέδρου.

“Η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20”

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης, ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

“Η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία”

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν είπε: «Του κατέστησα σαφείς τις συνέπειες. Δεν απείλησα, αλλά του κατέστησα σαφείς για να βεβαιωθώ, τις συνέπειες του να βοηθήσει τη Ρωσία. Έδειξα ότι ο Σι θα έθετε τον εαυτό του σε σημαντικό κίνδυνο. Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».

Τετ α τετ Τζο Μπάιντεν με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή

Πέρα από τη σημερινή ημέρα, κρίσιμη αναμένεται και η Παρασκευή καθώς ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, δημοσίευμα των Financial Times θέλει τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης ενός σχεδίου για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν ευελπιστούν να ανακοινώσουν την εν λόγω συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.