Ο πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε δηλώσεις πως στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ζελένσκι πρέπει να συγκρίνει τη στάση και τις συμπεριφορές άλλων κρατών του κόσμου και της Τουρκίας. «Πρέπει να έχει στάση μεγάλου σεβασμού απέναντι στο τουρκικό έθνος, την τουρκική κυβέρνηση και την Τουρκική Δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «δεν είναι σωστό να μιλάει κανείς όταν υπάρχουν οι προκλήσεις της Δύσης και προσπάθειες ορισμένων χωρών να κάνουν ενέργειες που νονιμοποιούν τον πόλεμο. Η μόνη χώρα που προσπαθεί να επιλύσει τον πόλεμο με την πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης είναι η Τουρκία. Ο πρόεδρος μας προσπαθεί να πραγματοποιήσει αυτό μέσα από τις επαφές του με 40 ηγέτες και φαίνεται ότι θα το επιτύχει σύντομα» .

Και πρόσθεσε ότι «Ο Ζελένσκι θα ήταν καλύτερο να εμπιστεύεται περισσότερο το τουρκικό έθνος παρά την Ελλάδα».

Ζελένσκι: Ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την «Καθημερινή», κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για την αντίφαση της Τουρκίας να θέλει να τηρήσει μια ειρηνευτική στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τον στρατό της να προκαλέσει την Ελλάδα, λέγοντας τα εξής:

«Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους.

Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία που μας επιτέθηκε. Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – για παράδειγμα, έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Από την άλλη – έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, της ηγεσίας του κράτους και έχουμε λάβει αυτήν τη βοήθεια. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Εδώ βρισκόμαστε. Θα ήθελα να μας στηρίζουν όλοι στην Ελλάδα, θα ήθελα να επιλέξουν την πλευρά μας, έγινε ότι έγινε, το κυριότερο είναι ότι τώρα έχουμε την υποστήριξη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων για αυτό. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω, ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Το βλέπουμε και αυτό. Και εγώ ως Πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι».