Σχεδιάζεται ο τρόπος που θα διατεθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στα μέσα Οκτωβρίου θα είναι αυξημένη. Τουλάχιστον κατά 20% (ίσως και 25%) υψηλότερη θα είναι φέτος λόγω της διεθνούς παράνοιας στις ενεργειακές αγορές του πλανήτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «σπαζοκεφαλιάζουν» για τον τρόπο με τον οποίο δεν θα φορτωθούν και αυτή την αύξηση λόγω διεθνούς συγκυρίας τα νοικοκυριά που «πληρώνουν πολύ …μάρμαρο τελευταία» σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε οριζόντια την επιδότηση στο επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο έως 25-30% για να μην καταλήξουν οι αυξήσεις λόγω διεθνούς παράνοιας στις τσέπες των νοικοκύρηδων» μας λέει εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ασχολείται σχεδόν 20 χρόνια με το επίδομα θέρμανσης και έχει επεξεργαστεί ουκ ολίγες τροπολογίες για το θέμα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, που είναι ο …κέρβερος των δαπανών και προσθέτει: «μάλιστα ίσως χρειαστεί να διευρύνουμε και τα εισοδηματικά-περιουσιακά αλλά και τα γεωγραφικά κριτήρια αφού το βάρος των αυξήσεων θα κληθούν να το πληρώσουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και του νομού γενικότερα που φτάνει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και το πολεοδομικό συγκρότημα  Θεσσαλονίκης με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Εκεί πρέπει να βάλουμε πλάτη  ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων!» τονίζει με έμφαση.

Αλλά για να πετύχει αυτό το πακέτο και να μειώσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που προκαλεί η αύξηση τις τιμής του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει επειγόντως μισό δις επιπλέον, για το επίδομα θέρμανσης, ίσως και 600-650 εκατομμύρια επιπλέον για να καλύψει τη διαφορά, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στο ΓΛΚ αφού «λεφτόδεντρα δεν φυτρώνουν» όπως είχε πει ο ΥΠΟΙΚ.

Το σίγουρο όμως είναι πώς λόγω …άνωθεν εντολής τα κονδύλια αυτά θα εξοικονομηθούν από αλλού.

«Η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης που θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερη από πέρυσι και θα  κυμανθεί στο 1,05-1,10 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,15-1,20 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο  1,25-1,30 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο έως 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών» μας λέει εκπρόσωπος του ΣΕΕΠΕ του Συνδέσμου εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών προσθέτοντας πως «θυμίζω πως από την περυσινή χρονιά, το επίδομα θέρμανσης εισπράττουν και  οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου και φυσικά πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα κριτήρια».

Με όλο αυτό το σκηνικό βγαίνει το συμπέρασμα πως το επίδομα θέρμανσης θα είναι φέτος  στα 260 ευρώ, από 220 ευρώ ως ποσό βάσης που ήταν πέρυσι. «Το ποσό αυτό πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία οδηγεί στο επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν τα νοικοκυριά. Επί της ουσίας το ελάχιστο ποσό των 80 ευρώ που δίνεται σήμερα θα φθάσει στα 96 ευρώ και το μέγιστο ποσό των 650 ευρώ σήμερα στα 780 ευρώ» μας διευκρινίζει ο άνθρωπος του ΣΕΕΠΕ.

Οδηγός της ΑΑΔΕ για το φετινό επίδομα θέρμανσης πετρέλαιο θέρμανσης

Οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης μέχρι πέρσι 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2020-21 συνολικά πληρώθηκαν 75,5 εκατ. ευρώ σε 688.880 δικαιούχους. Από αυτούς οι 555.436 που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης εισέπραξαν  66,45 εκατ. ευρώ, ενώ 133.444 που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή καυσόξυλα, βιομάζα και υγραέριο εισέπραξαν σχεδόν 9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι πέρυσι η λίστα των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης (που φέτος πρέπει να διευρυνθεί με κάποιο τρόπο) ήταν:

α) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

β) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

γ) Έγγαμοι και ζευγάρια με  σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου είχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.