Μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Χαλκίδα αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την εκτίναξη των κρουσμάτων. Από το πρωί συνεδριάζει για το θέμα η επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με την απαγόρευση μετά τις 6 το απόγευμα στο λεκανοπέδιο, που έχει ειδικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει στις καθημερινές, με την κυβέρνηση να «κλειδώνει» πλέον την απαγόρευση στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από αύριο, δηλαδή Σάββατο 6 το απόγευμα με Κυριακή 5 το πρωί. Το μέτρο θα ισχύει κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα.

Προς κατάργηση φαίνεται να βαίνει και το click in shop, κάτι που συζητείται πολύ έντονα εντός της επιτροπής, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλείσει ακόμα και το click away για μικρό διάστημα, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η πρόταση αυτή θα γίνει πλειοψηφική. Τα μέτρα φέρνουν «πιο κοντά» πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, καθώς ό,τι ισχύσει στην Αττική φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τη Θεσσαλονίκη.

Αυστηρό απαγορευτικό σε Αχαΐα – Χαλκίδα

Όσον αφορά την Αχαΐα και τη Χαλκίδα, πάμε σε πολύ αυστηρότερα μέτρα ακόμα και από αυτά της Αττικής. Έτσι το σενάριο για ολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου φαντάζει πολύ πιθανότερο, ενώ συζητείται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα όχι μόνο για τα Σαββατοκύριακα, κάτι που θεωρείται δεδομένο, αλλά ακόμα και για τις καθημερινές.

Τα λύκεια στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα κλπ). Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σχολεία από Δευτέρα, δηλαδή τα γυμνάσια, και πολύ περισσότερο τα δημοτικά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.