Το πρόγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο και τις ηλικιακές ομάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε, στις 29 Μαρτίου θα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολιτών που μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στην ομάδα Α των υποκείμενων νοσημάτων.

Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για του πολίτες ηλικίας 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους πολίτες ηλικίας 65-69.

Πιο αναλυτικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Σήμερα έχουν γίνει 29.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.464.000 εμβολιασμοί. Το ποσοστό κάλυψης έχει ανέλθει στο 9,74%. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα εκατ. με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Τουλάχιστον 993.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, ενώ 471.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.

Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων. Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί αίτηση που οι πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα, αν θεωρούν ότι υπάγονται σε αυτή. Επίσης για τις πολύ σπάνιες και υποκείμενες παθήσεις, ο γιατρός θα μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αν ο πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος ανά βδομάδα.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου, οι ηλικίες 65-69.

Οι παραδόσεις των εμβολίων για τον μήνα Απρίλιο:

Από την Pfizer περιμένουμε πάνω από 1,1 εκατ.

Η AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις.

Από τη Moderna περιμένουμε 100.000 δόσεις.

Όσον αφορά στη Johnson & Johnson θα τηρήσει τη δέσμευση της παράδοσης του 1,2 εκατ. δόσεων με 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον ιούνιο

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο.

Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπρούμε να το κάνουμε.

Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου.

Το επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για εμβολιασμό πριν το καλοκαίρι, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί από το σύστημα. Αυτό θα γίνει μέσα Μαΐου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.