Αύξηση των εσόδων της χρήσης 2023 κατά 6,5% σε ετήσια βάση στα 533,9 εκατ. ευρώ, προβλέπει η Axia Research για τον Όμιλο Fourlis που ανακοινώνει αύριο Τρίτη αποτελέσματα 2023 μετά το κλείσιμο του Χ.Α. Όπως αναφέρει το τμήμα αναλύσεων της χρηματιστηριακής Axia Ventures, αιτία για τις ανοδικές προβλέψεις είναι  η ισχυρή ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) μαζί με την οργανική ανάπτυξη του τομέα αθλητικών ειδών (αν και ο τομέας αυτός επηρεάζεται από την πώληση των τουρκικών δραστηριοτήτων και της Athlete’s Foot, όπως σημειώνει).

Τα κέρδη EBITDA προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 44,3 εκατ. ευρώ (+11,9% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη σε 24,1 εκατ. ευρώ, +21,9% σε ετήσια βάση, υποβοηθούμενα από τα σημαντικά κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Trade Estates, του κλάδου ακινήτων του ομίλου Fourlis.

Για  το 4ο τρίμηνο του 23, αναμένεται αύξηση των εσόδων της ΙΚΕΑ κατά 6% σε ετήσια βάση στα 102,1 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται. Η ΙΚΕΑ να επωφεληθεί από την ομαλοποίηση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρέασαν την εταιρεία, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, όπως συνέβη το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα της αθλητικής ένδυσης, η Axia προβλέπει έσοδα 42,7 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 23. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 19% σε ετήσια βάση, αλλά σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένης της πώλησης της The Athlete’s Foot (TAF) στην Ελλάδα και της Intersport στην Τουρκία), εκτιμά αύξηση κατά περίπου 2,5% σε ετήσια βάση. Η οργανική ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από τις ελληνικές δραστηριότητες και τις σταθερές επιδόσεις της Βουλγαρίας και της Κύπρου, αν και η Ρουμανία αναμένεται να επηρεαστεί από τον αυξημένο ανταγωνισμό. Όσον αφορά το μεικτό περιθώριο κέρδους το 4ο τρίμηνο, αναμένει πιέσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι λόγω των θερμών καιρικών συνθηκών και έτσι εκτιμά ότι το  μεικτό περιθώριο κέρδους θα ανέλθει στο 45% το 4ο τρίμηνο του 23, ή 260 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα, αναμένει πίεση στο EBITDA που θα διαμορφωθεί στα 2,6 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο.

Σε επίπεδο ομίλου, κατά το 4ο τρίμηνο του 23, προβλέπει έσοδα 144,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,8% σε ετήσια βάση, με το μεικτό περιθώριο κέρδους να συρρικνώνεται στο 42,8% από 44,3% το 4ο τρίμηνο του 22. Για το 2023, προβλέπει έσοδα ύψους 533,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,5% σε ετήσια βάση, με το μεικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση.

Τα EBITDA του 2023 αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,9% σε ετήσια βάση σε 44,3 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία του ’23, η Axia Research επισημαίνει τις  συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτιστοποίησης του ομίλου, την αυξημένη λειτουργική μόχλευση από τη θυγατρική εταιρεία λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμού, καθώς και τα οφέλη από το μειωμένο σε ετήσια βάση κόστος ενέργειας.

Στην κλήση των αναλυτών, η Axia περιμένει ότι  το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί:

i) στις προοπτικές για το 2024

ii) στις ενημερώσεις σχετικά με τη διαδικασία επέκτασης του δικτύου και

iii) στη στρατηγική του ομίλου μετά την εισαγωγή της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων Trade Estates στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε ακόμη: