Ο ελληνικός κλασικός κινηματογράφος τίμησε και με το παραπάνω την σημερινή ημέρα (σ.σ. γιορτή της μητέρας), δίνοντας της υπερβολικά στοιχεία. Ακόμη ένα βίντεο με συρραφή σκηνών από σπουδαίες ταινίες της ετοίμασε και ανάρτησε η Φίνος Φιλμ, αυτήν την φορά με επίκεντρο την μητέρα, ώστε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την Γιορτή της Μητέρας.
Η Φίνος Φιλμ, ετοίμασε ένα βίντεο για αυτή την μέρα με αξέχαστες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου συνδυάζοντας αγαπημένες σκηνές από ηθοποιούς που εκπροσώπησαν έναν διαφορετικό τύπο μητέρας και άφησαν εποχή, από την «κακιά» Τασσώ Καββαδία στην υπέροχη «Πάστα Φλώρα», Μαίρη Αρώνη.
«Μητέρα. Δίπλα μας σε κάθε βήμα, χαρίζοντας ανιδιοτελώς το πιο σπουδαίο συναίσθημα, την αγάπη. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μαμάδες, με ένα απολαυστικό αφιέρωμα για την γνήσια Ελληνίδα μάνα, μέσα από τον φακό της Φίνος Φιλμ!», γράφουν στο μήνυμα τους, οι άνθρωποι της Φίνος Φιλμ.
Μητέρα. Δίπλα μας σε κάθε βήμα, χαρίζοντας ανιδιοτελώς το πιο σπουδαίο συναίσθημα, την αγάπη. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μαμάδες, με ένα απολαυστικό αφιέρωμα για την γνήσια Ελληνίδα μάνα, μέσα από τον φακό της Φίνος Φιλμ!#MothersDay #ΗμέραΜητέρας #Μαμά #ΕλληνίδαΜάνα pic.twitter.com/29MUyLfxHl
— Finos Film (@FinosFilm) May 8, 2022
Γιορτή της μητέρας: Πότε είναι -Τι συμβολίζει
Κυριακή 8 Μάϊου: Αυτήν η μέρα, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ξεχωριστή ημέρα, και γιορτή της μητέρας. Αυτή η μέρα που γιορτάζουν οι μαμάδες, οι άνθρωποι που μας φέρνουν όλους στη ζωή, έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε, πώς και γιατί καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε.
Πως ξεκίνησε η γιορτή της μητέρας – γιατί τη γιορτάζουμε
Καταρχήν υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλον τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, όλα ξεκίνησαν στην Αμερική
Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και, κυρίως, το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις. Το 1870, δε, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Όσο για την Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον Ιησού των 40 ημερών στον Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 και έχει προφανή συμβολισμό. Κατά τη δεκαετία του 1960, όμως, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως συνέβαινε στη Δύση.
Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
Ποιήματα για τη μητέρα
Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Προς την μητέρα μου (1873)
Μάννα μου, ἐγώ ᾽ μαι τ᾽ ἄμοιρο, τὸ σκοτεινὸ τρυγόνι
ὁποὺ τὸ δέρνει ὁ ἄνεμος, βροχὴ ποὺ τὸ πληγώνει.
Τὸ δόλιο! ὅπου κι ἂν στραφεῖ κι ἀπ᾽ ὅπου κι ἂν περάσει,
δὲ βρίσκει πέτρα νὰ σταθεῖ κλωνάρι νὰ πλαγιάσει.
Ἐγὼ βαρκούλα μοναχή, βαρκούλ᾽ ἀποδαρμένη
μέσα σὲ πέλαγο ἀνοιχτό, σὲ θάλασσ᾽ ἀφρισμένη,
παλαίβω μὲ τὰ κύματα χωρὶς πανί, τιμόνι
κι ἄλλη δὲν ἔχω ἄγκουρα πλὴν τὴν εὐχή σου μόνη.