Αύριο, θα ανακοινωθεί η νέα πολιτική ηγεσία στο ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που θα δημιουργηθεί. Όπως αποκλειστικά είχε το «radar» προαναγγείλει ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ανακοινωθούν τα πρόσωπα Σάββατο η Κυριακή.

Εκτιμήθηκε όμως ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει η εβδομάδα με θετικό πρόσημο για την εικόνα της κυβέρνησης . Σύμφωνα με πληροφορίες του «radar» στις σχετικές λίστες του πρωθυπουργού ήταν 3 πρόσωπα για το ενδεχόμενο ανάληψης πολιτικού προϊσταμένου και αλλά 2 για την επιχειρησιακή υπόσταση του υπουργείου .

«Θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και πως «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μετά την ανακοίνωση της στελέχωσης του νέου υπουργείου, που ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να έχει χαρακτήρα υπερκομματικό με σημείο αναφοράς τα πρόσωπα, θα γίνουν όπως ανέφερε στο «radar», κυβερνητικό στέλεχος «σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή και την λειτουργία της Πυροσβεστικής» που θα ανήκει πλέον στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν και τον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη ως υποψήφιο που παίζει δυνατά.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ιδρυθεί η Ειδική Μονάδα Δασικών επιχειρήσεων που θα δρα σε megafires. Η μονάδα αυτή θα στελεχώνεται σε πρώτη φάση από 500 αερομεταφερόμενους «δασοκομάντος». Θα είναι δε έτοιμη για άμεση παρέμβαση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Συνδυαστικά το εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών- αποψιλώσεων «Δρυάδες» ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Επίσης, τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες πρόκειται να ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα μέχρι και το 2022. Ο πρωθυπουργός που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος είναι αποφασισμένος να πράξει σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό ότι απαιτείται.

«Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Το δανειστήκαμε. Δεν είναι θέμα που εντάσσεται σε κομματικά πλαίσια. Είναι υπερκομματικό εθνικό θέμα. Έτσι το βλέπω και θα πράξω ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες αυτών που βλέπουν το Δένδρο και όχι το Δάσος».