Αύριο Τρίτη, ένα 24ωρο πριν από την λήξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ανακοινώσει τους όρους της συμφωνίας με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, που είναι ο στρατηγικός επενδυτής για την εξυγίανση της τράπεζας των μηχανικών.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΤΧΣ και στο σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ συνεχίζονται με την πρόθεση του Ταμείου να είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του και να μην υποστεί απίσχναση της θέσης του στα επόμενα βήματα εξυγίανσης της Attica Bank.

Στην αύξηση που «τρέχει», στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή το Ellington-ΤΜΕΔΕ αναμένεται να αποκτήσει minimum το 22% της τράπεζας, καθώς είναι πιθανό το ποσοστό του να διαμορφωθεί και υψηλότερα, ανάλογα με τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της έκδοσης, ενώ μικρή μείωση θα υποστεί και η θέση του ΤΧΣ που τώρα είναι στο 68,2%.

Το δεύτερο βήμα, και αφού μετρηθούν οι ζημίες από τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή», προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, θα είναι μία δεύτερη αύξηση κεφαλαίου μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Το ύψος αυτής της δεύτερης αύξησης θα είναι –σύμφωνα με πηγές της αγοράς- περί τα 150 εκατ ευρώ με τον επενδυτή να καλύπτει το 45% της αύξησης.

Το τρίτο βήμα του στρατηγικού σχεδιασμού πλήρους εξυγίανσης της Attica Bank περιλαμβάνει την έκδοση παραστατικών τίτλων warrants τα οποία θα αποκτήσει το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, όποτε αυτό κριθεί από τον επενδυτή.

Αφού ολοκληρωθούν και οι τρεις φάσεις εξυγίανσης Ellington και ΤΜΕΔΕ θα ελέγχουν πάνω κάτω το 70% της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και θα ακολουθήσει –την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου-, η κατανομή και διάθεση τυχόν νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και θα γίνει η ανακοίνωση της κάλυψης της. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου