Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρώην Επίτροπος και νυν βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συζήτηση με την διπλωματική συντάκτρια του του STAR, Κατερίνα Τσαμούρη τόνισε πως « το Olympia Forum» έχει ένα Λαμπρό μέλλον και θα διακριθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Ακολούθως, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «Πιστεύω ότι ο κύριος Ερντογάν θέλει να αλλάξει πορεία όσον αφορά τη ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού θέλει να στραφεί και πάλι στην Ευρώπη μετά τα τελευταία γεγονότα τα οποία έχουν γίνει στην Ανατολική Ευρώπη. Η Τουρκία πρέπει να διευθετήσει τις διαφορές που έχει με τους γείτονες, φαίνεται και από τις επαφές με τον ισραηλινό και τον Αιγύπτιο ηγέτη. Φαίνεται αυτή η μεταστροφή της γείτονος χώρας». Τόνισε ότι δεν θα γίνει όμως καμία παραχώρηση όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άλλο Εθνική κυριαρχία κι άλλο κυριαρχικά δικαιώματα. Για την ΑΟΖ τόνισε πως για να υπάρξει διευθέτηση του θέματος θα πρέπει να υπάρχει και επαφή της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Για να μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε λύση όσον αφορά την ΑΟΖ θα πρέπει να περάσει πάρα πολύ χρόνος», πρόσθεσε. Για τις επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τόνισε ότι δεν ασχολείται με αυτές αφού δεν αφορούν πολιτικούς της γείτονος χώρας. Για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι  η Τουρκία πιστεύει ότι το Αιγαίο θα γίνει μία κλειστή λίμνη, κάτι το οποίο συμμερίζονται και οι μεγάλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και της Ρωσίας.

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στο Ελληνικό παράδοξο να έχουμε 10 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο και 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, κάτι το οποίο φυσικά δεν το δέχεται η Τουρκία.

Ακόμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο ό,τι θέλουμε εμείς αλλά τι πρεσβεύουν οι άλλοι. Χαρακτήρισε τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση ο Πρωθυπουργός ως συνετός και ότι δεν θα παραχωρηθεί απολύτως τίποτα από τη χώρα μας όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ στάθηκε ακόμα στον οδικό χάρτη που υπάρχει προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με τη γείτονα χώρα.

Για το Κυπριακό ο κ Αβραμόπουλος, και απαντώντας σε ερώτηση εάν μπορεί να μετακινηθεί η ένταση από τον Αιγαίο στην Κύπρο τόνισε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που στο παρελθόν η Τουρκία δεν ήταν τόσο αδιάλλακτη, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει κάτι που φάνηκε και από την δήλωση Ερντογάν πρόσφατα στον ΟΗΕ, για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών όμως η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην δημιουργία ενός ενιαίου κράτους.

Σχετικά με την αναφορά Κασσελάκη στην Κύπρο ως κρατίδιο τόνισε ότι ήταν μία ατυχής δήλωση όπου αργότερα υπήρξε διευκρίνιση ενώ στάθηκε ότι αντί να είναι πρωτοσέλιδο στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν κυριαρχούσε το θέμα με τον κύριο Κασσελάκη.

Διαβάστε ακόμη: