Πρόταση για την εξαγορά της Avramar από ισπανο-αραβικά συμφέροντα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν δεχθεί οι πιστώτριες τράπεζες και φυσικά η εταιρεία, η οποία, παρά τα σημαντικά προβλήματα, εξακολουθεί να έχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική και ευρύτερα στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Η πρόταση προέρχεται από το ισπανικό fund Atitlan, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ρομπέρτο Σεντένο, γαμπρός του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ισπανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mercadona, και την ADQ, επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι. Ας σημειωθεί ότι και η Mubadala, μία εκ των δύο βασικών μετόχων της Avramar σήμερα, είναι επίσης επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα, οι δύο επενδυτές που κατεβαίνουν με κοινή πρόταση για την εξαγορά της Avramar αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία της εταιρείας στο πλαίσιο του due diligence (οικονομικός και νομικός έλεγχος), έχοντας ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα. Κρίσιμο ζήτημα βεβαίως στη διαδικασία της πώλησης θα είναι η διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες για το «κούρεμα» των χρεών της Avramar, τα δάνεια της οποίας υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι για να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία, αυτό θα πρέπει να είναι μεγάλο.

Η Atitlan ιδρύθηκε το 2005 στη Βαλένθια της Ισπανίας και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες επενδυτικές εταιρείες στην Ιβηρική Χερσόνησο, έχοντας στην κατοχή της περίπου 10 εταιρείες στον κλάδο της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας, των logistics.

Ο όμιλος Atitlan έχει παρουσία και στην ιχθυοκαλλιέργεια με την εταιρεία Sea Eight που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γλώσσας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι έχει λειτουργήσει στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην Ισπανία και ως distress fund. Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της είναι ο Ρομπέρτο Σεντένο, γαμπρός του Χουάν Ρόιγ, του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, της Mercadona. Tο στοιχείο αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει συνέργειες για την προώθηση τυποποιημένων προϊόντων ψαριού στο λιανεμπόριο και δη σε μεγάλες αγορές, πέραν της ελληνικής.

Η ADQ έχει επενδύσει σε πάνω από 25 εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, της γεωργίας, του τουρισμού, των ιατρικών επιστημών, του τουρισμού, των logistics, του real estate, απασχολεί πάνω από 86.000 εργαζομένους και το 2022 η συνεισφορά της αντιστοιχούσε στο 22% του ΑΕΠ του Αμπου Ντάμπι, εξαιρουμένου του κλάδου του πετρελαίου.

Βεβαίως, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλα σενάρια και «παίκτες» όταν ξεκινήσει η διαδικασία, όπως ο διαμελισμός της Avramar σε κομμάτια ή η πώληση των ιχθυογεννητικών σταθμών και των εργοστασίων ιχθυοτροφών, που αποτελούν και τα πιο κερδοφόρα στοιχεία της.

Σε περίπτωση διαμελισμού της εταιρείας θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα εμφανιστεί ως διεκδικητής ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και βρίσκεται σε συνεργασία με την Biomar Hellenic, τη θυγατρική στην Ελλάδα του δανέζικου κολοσσού ιχθυοτροφών Biomar. Το προηγούμενο διάστημα, εξάλλου, φέρεται να επιχειρήθηκε η πώληση των εργοστασίων ιχθυοτροφών της Avramar στην αμερικανική Cargill, η οποία δεν προχώρησε, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα, καθώς ήδη εδώ και μήνες η Avramar έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργίας μονάδες σε διάφορα νησιά, όπως στην Κάλυμνο, την Αστυπάλαια, τη Λέσβο, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους.

Την ίδια ώρα οι οφειλές προς προμηθευτές αυξάνονται, με τα 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν τις επόμενες ημέρες να αποτελούν μόνο προσωρινή λύση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δάνειο που θα χορηγήσουν οι πιστώτριες τράπεζες με βασικό όρο τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της Avramar, κάτι που θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: