To 1996 η Audi ίδρυσε την κατηγορία των compact premium μοντέλων με το A3, το οποίο μόλις δέχτηκε μια γενναία ανανέωση.

Ξεκινάμε από τις σχεδιαστικές αλλαγές στο Α3, το οποίο προσφέρεται με sportback και sedan αμάξωμα. Η χαρακτηριστική εξάγωνη μάσκα είναι πιο επίπεδη και κάθετη, ενώ διαθέτει νέα δομή. Παρατηρήστε την εντονότερη μπροστινή ποδιά, η οποία συνδέει τις δύο εισαγωγές αέρα και κάνει το A3 να φαίνεται χαμηλότερο.

Στο πίσω τμήμα συναντάμε νέο προφυλακτήρα και ένα διακριτικό διαχύτη. Πιο σπορ αμφίεση στο Α3 προσφέρει το πακέτο S line. Για πρώτη φορά είναι δυνατή η επιλογή και η εναλλαγή μεταξύ έως και τεσσάρων διαφορετικών ψηφιακών φώτων ημέρας, μέσω του συστήματος πολυμέσων, φέρνοντας μια νέα εμπειρία εξατομίκευσης.

Οι Led και Matrix LED προβολείς δημιουργούν τα ψηφιακά φώτα ημέρας χρησιμοποιώντας στοιχεία 24 pixel σε τρεις σειρές στο επάνω τμήμα των μονάδων. Στην παλέτα του Α3 έχουν προστεθεί τρεις νέες μεταλλικές αποχρώσεις, η πράσινη «District Green», η μπλε «Ascari Blue» και η κόκκινη «Progressive Red».

Η έκδοση Allstreet

Περιπετειώδη χαρακτήρα προσθέτει στο A3 η έκδοση Αllstreet, καθώς διαθέτει στοιχεία από τη δημοφιλή κατηγορία των crossover. Ήπιο off – road χαρακτήρα προσδίδει η μεγαλύτερη κατά 30 χλστ., σε σύγκριση με τα συμβατικά Α3, απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος. Παράλληλα η μάσκα είναι ψηλότερα τοποθετημένη έχει ματ μαύρο χρώμα και κυψελοειδές πλέγμα.

Περιμετρικά του αμαξώματος υπάρχει μαύρο προστατευτικό πλαστικό, εμπρός, πίσω και πλευρικά έχουν τοποθετηθεί ποδιές, ενώ στάνταρ είναι οι ράγες οροφής και οι ζάντες 17 ιντσών (προαιρετικά 18 ή 19 ιντσών). Η θέση οδήγησης είναι λίγο ψηλότερη προσφέροντας καλύτερη ορατότητα, ενώ προαιρετικά η πόρτα του χώρου αποσκευών μπορεί να ανοίγει ηλεκτρικά και να προστεθεί αποσπώμενος κοτσαδόρος.

Εκτεταμένες αλλαγές έχουν γίνει και στο εσωτερικό, όπου στάνταρ είναι το τριάκτινο δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, ο κλιματισμός, οι τέσσερις θύρες USB‑C, η οθόνη αφής 10,1 ιντσών, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, η επιφάνεια για ασύρματη φόρτιση του smartphone, ο κρυφός φωτισμός καμπίνας (30 διαφορετικά χρώματα) και το μπροστινό κεντρικό υποβραχιόνιο.

Επιπλέον η κεντρική κονσόλα έχει επανασχεδιαστεί και διαθέτει νέο φινίρισμα, όπως και οι χειρολαβές των θυρών, ενώ νέος είναι ο λεβιές των ταχυτήτων. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 380 λίτρων και αυξάνεται στα 1.200 λίτρα όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Σημειώνεται ότι τα καθίσματα επενδύονται με ύφασμα τεχνικής υφής που είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και μικροΐνες Dinamica.

Αρχικά το ανανεωμένο A3 θα προσφέρεται στην Ευρώπη με δυο κινητήρες. Ο λόγος για τον βενζίνης 1.5 λίτρων απόδοσης 150 ίππων (35 TFSII), ο οποίος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο S tronic 7 σχέσεων και ήπιο υβριδικό σύστημα. Το «παρών» δίνει και ένας πετρελαιοκινητήρας (35 TDI), με ισχύ επίσης 150 ίππων και το ίδιο αυτόματο κιβώτιο. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ανανεωμένο Α3 θα αποκτήσει περισσότερους κινητήρες, ενώ προς το τέλος του 2024 θα προστεθεί και plug-in υβριδική έκδοση.

Η παραγωγή του Α3 θα γίνεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Audi στο Ίνγκολστατ, ενώ στην αγορά της Γερμανίας η αρχική τιμή του ορίζεται στα 35.650 ευρώ (Sportback με 35 TFSI S tronic). Η επιπλέον χρέωση για το sedan αμάξωμα είναι 800 ευρώ, ενώ το A3 allstreet 35 TFSII ξεκινά από τα 37.450 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: