Με τους Αμερικανούς του Ellington να βρίσκονται στην Αθήνα, οι συζητήσεις για τα κεφάλαια που χρειάζεται η Attica Bank.

Βέβαια εδώ και 10 μέρες οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ellington συνεχίζονται και είναι μαραθώνιες, ενώ πλέον συμμετέχει και η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού.

Η τράπεζα αύριο Παρασκευή θα ανακοινώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, ενώ σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε θα πρέπει να καταθέσει επιχειρησιακό και capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από την απροθυμία του Ellington να βάλει το χέρι στην τσέπη, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 400+ εκατομμυρίων ευρώ (η προηγούμενη συμφωνία ΤΧΣ- Ellington προέβλεπε αύξηση κεφαλαίου 365 εκατ ευρώ μεχρι το τέλος του χρόνου).

Το πιθανότερο είναι οι τιτλοποιήσεις Omega- Astir 1 –Astir 2, δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής», ενώ τη διαχείριση τους, όπως και των προβληματικών δανείων θα συνεχίσει να την έχει η Ellington.

Και ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington θα αύξανε το ποσοστό του από το 24,4% σήμερα στο 63% και αντιστοίχως θα μειωνόταν το ποσοστό του ΤΧΣ μέχρι να μηδενιστεί το 2025.

Είναι πλέον πιθανόν το ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή να αυξηθεί σε πρώτη φάση στο 50% + 1 μετοχή μέσω της αύξησης κεφαλαίου και, στη συνέχεια να αυξήσει τη συμμετοχή του με warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου, εφόσον ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας το 2023.

Μάλιστα προχθές η κα Ελένη Βρεττού μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Attica Bank όπου κυοφορούνται εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκπονούμε το νέο επιχειρησιακό μας πλάνο 5ετίας, που σκοπό έχει να επιστρέψει η τράπεζα σε τροχιά κερδοφορίας και στη διεκδίκηση του δίκαιου μεριδίου αγοράς με μια νέα στρατηγική πρόταση».

Διαβάστε ακόμη: