Την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έλαβε πριν από λίγο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επικαιροποιημένο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, το οποίο μέχρι το βράδυ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας με την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, η οποία προβλέπει τους όρους κάλυψης της εν εξελίξει έκδοσης νέων μετοχών της τράπεζας, αλλά και ένα δεύτερο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο μερών προβλέπει την εισφορά 62 εκατ. ευρώ από τους δύο ιδιώτες επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Το ΤΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του και θα συμμετάσχει στην έκδοση με 35 εκατ. ευρώ.

Το ΤΧΣ θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματά του και θα εισφέρει σε αυτή τη φάση 153 εκατ. ευρώ.

Η Ellington μέσω των δικαιωμάτων που δε θα ασκήσει το ΤΧΣ θα επενδύσει 13 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει το σύνολο των αδιάθετων μετοχών που θα προκύψουν από τους μικρομετόχους της Attica Bank.

Στην περίπτωση που οι μετοχές αυτές δεν επαρκούν για να φτάσει η συνολική επένδυσή της στα 27 εκατ. ευρώ, η διαφορά θα αυξήσει τη συμμετοχή της Ellington στη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει μέσα στο 2022, κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η επόμενη ένεση

Όπως ανακοινώθηκε, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αύξησης, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Η επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση
Σκοπός της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας και της ενδεχόμενης Αξιολόγησης Προγράμματος Ηρακλής είναι να ποσοτικοποιήσουν τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της Τράπεζας και να εντοπίσουν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικονομικού έτους 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τα μέρη δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Δηλαδή η συμμετοχή του ΤΧΣ στο τέλος αυτής της διαδρομής ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της Attica Bank θα πέσει στο 32%.

Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς και ενδεχομένως σε μια «Τρίτη Εισφορά Κεφαλαίου».

Η τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση

Η τυχόν Τρίτη Εισφορά Κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που θα συμφωνηθεί μεταξύ των Μερών.

Το ποσό της Δεύτερης Αύξησης και της Τρίτης Εισφοράς Κεφαλαίου (στο μέτρο που θα απαιτηθεί), καθώς και ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν για καθένα από τα μέρη θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό προσαρμογής σε αναλογία με το ακριβές μέγεθος των προβλέψεων που θα πρέπει να λογιστικοποιηθούν σε σχέση με τα συνολικά ανοίγματα της Τράπεζας ως αποτέλεσμα:

(α) της διεξαγωγής της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας

β) της τυχόν Αξιολόγησης Προγράμματος Ηρακλής και

(γ) της μειωτικής επίπτωσης στη συμμετοχή μετόχων στο κεφάλαιο της Τράπεζας λόγω τυχόν μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που τυχόν πραγματοποιηθεί μεταξύ της Δεύτερης Αύξησης και της Τρίτης Εισφοράς Κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι ΤΜΕΔΕ και Ellington αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στην τελευταία επένδυση ισότιμα (pari passu). Σε περίπτωση που κάποιος εκ των δύο δεν επενδύσει το σύνολο ή μέρος του ποσού το οποίο έχει δεσμευτεί να επενδύσει, ο έτερος αναλαμβάνει να επενδύσει το ποσό αυτό.

Τέλος, τα μέρη συμφώνησαν να υλοποιήσουν σειρά ενεργειών μετασχηματισμού στην Τράπεζα συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, πενταετούς στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου που θα συμφωνηθεί μεταξύ τους.