Με στόχο να μηδενίσει τα «κόκκινα» δάνεια μέσα το έτος η Attica Bank ανεβαίνει  με την τιτλοποίηση Ωμέγα στο όχημα του «Ηρακλή ΙΙ» και βάζει μπροστά το 3ετές επιχειρηματικό της σχέδιο.

Στο στρατηγικό της σχέδιο  η Attica Bank, υιοθετεί τις αρχές του sustainable banking (βιώσιμη τραπεζική), έχει στόχο τον διπλασιασμό των χορηγήσεων,  την άμεση  ολοκλήρωση του ψηφιακού της μετασχηματισμού και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στις υποδομές και στο περιβάλλον καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Και έχει τη στήριξη του βασικού μετόχου της, του   ΤΜΕΔΕ.

Με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της  αναβαλλόμενης φορολογίας η Attica  προχωρά  στην  τιτλοποίηση «Ωμέγα».

Με την ολοκλήρωσή της τα προβληματικά δάνεια που θα μείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας -εκτός τιτλοποιήσεων- θα είναι 8 εκ ευρώ, και θα περιοριστούν κάτω από το  1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Και στοχεύει να γίνει η πρώτη  ελληνική τράπεζα με πρακτικά μηδενικά «κόκκινα» δάνεια. Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση «Ωμέγα», περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της προηγούμενης  τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο σχεδόν των προβληματικών δανείων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της  Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περίπου 3 δις ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2, η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο από 1% και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και πρόθεση της Διοίκησης Μακέδου- Πανταλακη είναι να ενταχθεί η τιτλοποίηση «Ωμέγα» στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Attica Bank, το 2020  η τράπεζα συνέχισε την προσπάθειά της για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας λόγω της πανδημίας.

Η τράπεζα  συμμετείχε ενεργά σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης με την εγγύηση κρατικών φορέων και παράλληλα αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 2 δις ευρώ (αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση). Αύξηση 12% παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2019 στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων.

Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 322 εκατ ευρώ (τα 315,7 εκατ ευρώ προς επιχιερήσεις και 6,4 εκατ ευρώ σε νοικοκυριά).

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.