Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική και ειδικά στο λεκανοπέδιο είναι διαχρονικό, με ακόμα και τις περιοχές που νομίζουμε ότι αναπνέουν «καλύτερα» να αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που κατέδειξε τις περιοχές της πρωτεύουσας με την πιο έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, περιοχές των βορείων προαστίων που μπορεί να φαίνονται πιο «περιποιημένες», κατατάσσονται ψηλά στη λίστα με τον πιο βρώμικο και ρυπογόνο αέρα.
Η συνολική ποιότητα αέρα στην Αθήνα θεωρείται μέτρια με δείκτη AQI γύρω στο 58.
Επιβαρυμένη η αθηναϊκή ατμόσφαιρα το καλοκαίρι
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, πως «ειδικά το καλοκαίρι έχουμε μια επιβάρυνση. Οι ρύποι που μας ενδιαφέρουν κυρίως είναι λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2.5, PM 1), τα οποία μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν πρόβλημα, γιατί, καθώς περνούν μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα, δημιουργούν προβλήματα αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικά κτλ».
Και συμπλήρωσε: «Αυτοί λοιπόν οι ρύποι, συνήθως συνδυαστικά με το ατμοσφαιρικό όζον, τείνουν το καλοκαίρι λόγω της φωτοχημικής ρύπανσης, δηλαδή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας σε συνδυασμό με ρύπους από τα αυτοκίνητα, από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες να συγκεντρώνονται στην περιφέρεια της πόλης. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη φωτοχημεία της ατμόσφαιρας, με τις αντιδράσεις που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν αυτούς τους δευτερογενείς ρύπους».
Οι περιοχές της Αττικής με τον πιο «βρόμικο» αέρα
Το 0 αντιστοιχεί σε εξαιρετική ποιότητα αέρα και το 300 σε πολύ ανθυγιεινή.
- Θρακομακεδόνες – Δείκτης AQI 71 | PM 2.5: 20 μg/m³
- Μαρούσι – ΑQΙ 71 | PM 2.5: 20 μg/m³
- Νέα Σμύρνη – AQI 64 | PM 2.5: 16 μg/m³
- Περιστέρι (Σταθμός) – AQI 60 | PM 2.5: 14 μg/m³
Οι περιοχές της Αττικής με τον πιο καθαρό αέρα
Με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων:
- Κορυδαλλός – AQI 33 | PM 2.5: 6 μg/m³
- Πετρούπολη (Νικηταρά) – AQI 38 | PM 2.5: 6,9 μg/m³
- Ριζάρη – AQI 44 | PM 2.5: 8 μg/m³
- Ελευσίνα: AQI 44 | PM 2.5: 8 μg/m³
- Χαϊδάρι (οδός Σύρου) – AQI 50 | PM 2.5: 9 μg/m³
Οι παράγοντες που επηρεάζουν:
- Η πυκνότητα της βλάστησης
- Η κυκλοφορία των οχημάτων
- Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις
- Οι κλιματολογικές συνθήκες (άπνοια, υγρασία)
- Η χρήση τζακιών ή άλλων μέσων θέρμανσης, κυρίως τον χειμώνα
Δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για τον καρκίνο του πνεύμονα η ατμοσφαιρική ρύπανση
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η δεύτερη πιο σημαντική πηγή κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα μετά το κάπνισμα. Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ποικίλλουν, όπως μια επιβάρυνση στο αναπνευστικό, προβλήματα στο καρδιαγγειακό ή ακόμα και καρκίνο.
Σε ερώτηση για πιθανές λύσεις, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε τα πάρκα τσέπης. Πολύ πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι να μπορεί να βρεθεί κάποιος σε έναν χώρο με πράσινο και να κινηθεί σε αυτό τον χώρο βοηθάει σημαντικά τη βιοχημεία του οργανισμού. Επιπλέον, επισήμανε και τη μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους, προτείνοντας ως παράδειγμα να υπάρχει μία ημέρα την εβδομάδα τηλεργασία.
Σημειώνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει κορυφαία περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, προκαλώντας περίπου 300.000 θανάτους ετησίως.