Πιο κοντά έρχεται το έργο της ανάπλασης του παράκτιου μετώπου της Β΄ Ακτής Βούλας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, το οποίο έχει αναλάβει να «τρέξει» η Athens Beach Club A.E..
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσαν το «πράσινο φώς» στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, ένα σημαντικό βήμα για την κοινή εταιρεία των ομίλων ΤΕΜΕΣ (συμφερόντων Κωνσταντακόπουλου- Olayan με την Costa Navarino και το The Ilisian στο πρώην Hilton της Αθήνας), Intracom Ventures του ομίλου INTRACOM Holdings και LITTI Enterprises Company Limited της πλευράς Προκοπίου) δεδομένου ότι η ανάπλαση περιλαμβάνει πολλαπλά έργα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσα στη θάλασσα.
Ακριβώς η πολυπλοκότητα του έργου έχει φέρει πίσω και το χρονοδιάγραμμα για το έργο που έχει αναλάβει η Athens Beach Club (ABC), σε συνέχεια του διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης το 2019 από το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία το 2024 εμφάνισε ζημιές μετά φόρων ύψους 497 χιλ. ευρώ από 305 χιλ. ευρώ το 2023, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα μισθώματα της μισθωμένης από το δήμο 3Β έκτασης καθώς και από τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού.
Τα λιμενικά – παράκτια έργα θα συνδυαστούν με την εκ νέου διαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων της Β’ Ακτής Βούλας που έχει ιστορία από τη δεκαετία του ’60.
Ειδικότερα, το έργο ανάπλασης του παράκτιου μετώπου της Β΄ Ακτής Βούλας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αφορά σε υφιστάμενα και νέα έργα.
Τα υφιστάμενα έργα περιλαμβάνουν τρεις τεχνητές νησίδες από σκυρόδεμα, ενώ τα επιμέρους προβλεπόμενα λιμενικά έργα είναι τα εξής:
-Καθαρισμός του παράκτιου μετώπου από στερεά απόβλητα (μπάζα, απορρίμματα κ.λπ.) και από οργανικά στερεά απόβλητα (φυτικά υπολείμματα από φύκια και καλάμια) και εξυγίανση του θαλάσσιου πυθμένα «σε όλο το εν λόγω θαλάσσιο μέτωπο, σε μήκος περίπου 30 μέτρα από την ακτογραμμή προς τη θάλασσα έως την ισοβαθή των -2 μέτρων και αναπλήρωση με κατάλληλα υλικά», όπως επισημαίνεται σχετικά,
-Επισκευή και αποκατάσταση των υφιστάμενων τεχνητών νησίδων με εργασίες όπως η απόξεση – καθαίρεση και ανακατασκευή ανωδομής και δαπέδων, σφράγιση υποσκαφών και ανοιγμάτων,
-Κατασκευή δύο εγκάρσιων πλωτών προβλητών μήκους 60 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων έκαστος, που θα εξυπηρετούν την πρόσβαση στις δύο τεχνητές νησίδες μέσω γεφυριδίου πρόσβαση,
-Κατασκευή δύο προβόλων από φυσικούς ογκόλιθους,
-Κατασκευή θωράκισης της ακτογραμμής μήκους 70 μέτρων ανάντη των προβόλων.
Οι παρεμβάσεις του συνολικού έργου αναπτύσσονται εντός της ζώνης μεταξύ των καθορισμένων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας Β΄ Αλίπεδο Βούλας και στον παρακείμενο αυτής παράκτιο και θαλάσσιο χώρο καταλαμβάνοντας συνολική χερσαία και θαλάσσια έκταση περίπου 19,6 στρεμμάτων, ενώ για το συνολικό έργο έχει εκπονηθεί ακτομηχανική μελέτη. Δεν επιτρέπεται ελλιμενισμός σκαφών στις λιμενικές υποδομές του έργου.
Mε βάση τις δηλώσεις των επενδυτών, κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης είναι «η ανάπλαση με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος στην ακτή, που θα απευθύνεται στους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις του πρώην Hilton επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας της «Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», (σ.σ. που συνδέεται μετοχικά με την ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. και τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Olayan). Επιπλέον, ως πρόσθετη παροχή, η Athens Beach Club αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει επ’ ωφέλειά του δήμου τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της έκτασης που δεν αποτελούν αντικείμενο της υπομίσθωσης.».
Ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι
Στην απόφαση περιλαμβάνονται ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, για έργα εντός θαλάσσιου χώρου, ο φορέας του έργου οφείλει να ενημερώσει την Υδρογραφική Υπηρεσία για την ημερομηνία έναρξης των εργασιών και το προβλεπόμενο πέρας της, προκειμένου αυτή να προβεί στην έκδοση των σχετικών προαγγελιών για την ενημέρωση των ναυτιλλομένων.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων θα πρέπει να σταλεί ακριβές βυθομετρικό διάγραμμα και οριζοντιογραφία των εκτελεσθέντων έργων στην Υδρογραφική Υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθούν οι αντίστοιχοι ΧΕΕ και λοιπές ναυτιλιακές εκδόσεις.
Όλες οι εργασίες εκσκαφών του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών που θα εκτελεστούν για την κατασκευή των δύο προβόλων στη θέση εκβολής του αγωγού στο νοτιοανατολικό άκρο της ακτής, και για την κατασκευή θωράκισης από ογκολίθους της ακτογραμμής, απαιτείται να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμοδίων Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνεχή παρακολούθηση εντεταλμένου αρχαιολόγου, ο οποίος θα προσληφθεί για τον σκοπό αυτόν από τον φορέα του έργου.
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπιστούν αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν προσωρινά και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Γενικότερα, αναφέρεται ότι «λόγω της απόστασης των πλησιέστερων περιοχών Natura 2000 και της ήπιας φύσης, της μικρής κλίμακας και του τοπικού χαρακτήρα των εργασιών αναβάθμισης, το έργο δεν θα προκαλέσει καμία επίπτωση σε προστατευόμενες περιοχές».
Με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου παράκτιου περιβάλλοντος, οι θέσεις, οι οριστικές εκτάσεις και ο εξοπλισμός των υποστηρικτικών εργοταξιακών χώρων που θα προκύψουν ως αναγκαίοι για την κατασκευή των έργων, οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται εντός των χώρων αυτών και τα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης θα αποτελέσουν αντικείμενο Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ).
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, με στόχο την ορθολογική χρήση φυσικών πόρων κατά τις εργασίες κατασκευής, θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση εντός του έργου όσων από τα υλικά προέρχονται από εκσκαφές και καθαιρέσεις υφιστάμενων έργων και είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Τα υλικά εκσκαφής/βυθοκόρησης που θα προκύψουν κατά την κατασκευή των έργων, αφενός επειδή προέρχονται από περιοχή που ιστορικά χρησιμοποιείται ως ακτή κολύμβησης και ως εκ τούτου δεν περιέχει ούτε γειτνιάζει στενά πηγές ρύπανσης, αφετέρου επειδή η ποσότητά τους είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη (περίπου 2.330 m3 ) θα διατεθούν είτε προς ενσωμάτωση στις επάκτιες υποδομές και διαμορφώσεις του έργου, μετά από τεκμηρίωση της καταλληλότητας τους για τέτοια χρήση, είτε προς χερσαία διαχείριση ως Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Σε σχέση με τους όρους για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου τα συλλεγόμενα από την ακτή φυτικά υπολείμματα (οργανικά στερεά απόβλητα που αποτελούνται κυρίως από φύκια και λιγότερο από καλάμια) θα διατίθενται για κομποστοποίηση σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα. Τυχόν ξένα υλικά (π.χ. πλαστικά), θα διαχωρίζονται από τα φυτικά υπολείμματα πριν τη διάθεση προς κομποστοποίηση. Ο καθαρισμός της ακτής θα πραγματοποιείται μια φορά ετησίως στην αρχή της κολυμβητικής περιόδου και, εάν χρειαστεί, μια ή δυο φορές κατά τη διάρκειά της.
Διαβάστε ακόμη:
- Eurovision 2025: Απίστευτο ρεκόρ – Σχεδόν 5 εκατ. τηλεθεατές είδαν έστω για ένα λεπτό
- Οι πέντε πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας και οι μισθοί τους
- Φυσικό αέριο: Έρχονται χρωματιστά τιμολόγια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Χρηματιστηριακός χάρτης: Ποιες μετοχές επιλέγουν ξένοι και εγχώριοι οίκοι