Τον σκότωσε επειδή δεν φορούσε μάσκα

Φοιτητής στο Κονγκό έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού που τον κατηγόρησε ότι δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια γυρίσματος βίντεο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο συμφοιτητής μας Ονορέ Σαμά, σπουδαστής στο πανεπιστήμιο της Κινσάσας, γύριζε βίντεο στο πλαίσιο πρακτικής στην κωμωδία. Αστυνομικός απαίτησε να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φοιτητής Πασιάν Οντιά, παρών όταν εκτυλίχθηκε το επεισόδιο.

«Παρά τις εξηγήσεις που του έδωσε και παρότι του έδειξε τη μάσκα του, ο αστυνομικός, εξοργισμένος διότι μάλλον περίμενε να του δοθούν χρήματα, τον κατηγόρησε πως πρόβαλε αντίσταση και τον πυροβόλησε εξ επαφής», πρόσθεσε.

Αντίστοιχες μαρτυρίες ακούστηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Top Congo.

Σύνηθες φαινόμενο οι αστυνομικοί να ενθυλακώνουν τα ποσά των προστίμων

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στη χώρα. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου η ποινή προστίμου ανέρχεται σε 10.000 φράγκα Κονγκό (περίπου 4 ευρώ). Στην Κινσάσα, αστυνομικοί κατηγορούνται συχνά ότι παρενοχλούν πολίτες και ότι ενθυλακώνουν τα ποσά των προστίμων χωρίς να εκδίδουν βεβαιώσεις παράβασης και είσπραξης προστίμων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, την Παρασκευή 23 Ιουλίου η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχε καταγράψει 1.021 θανάτους εξαιτίας της Covid-19. Στο σύνολο 47.786 κρουσμάτων του Sars-Cov-2.

Από τη 10η Ιουλίου, η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει ανασταλεί στη χώρα των 92 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς το διαθέσιμο στοκ των εμβολίων της AstraZeneca ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης.