Σταματά για τους κάτω των 60 το AstraZeneca ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca πολίτες άνω των 30 ετών και συνολικά έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα.

Για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, η σύσταση παραμένει η ίδια, δηλαδή να εμβολιαστούν με το ίδιο σκεύασμα. Η κ Θεοδωρίδου εξήγησε πως κάτι τέτοιο συστήνεται, καθώς η δεύτερη δόση επιδρά λιγότερο στον οργανισμό, και άρα οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι.

Μάριος θεμιστοκλέους

Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα και στην ηλικιακή ομάδα 18-24

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (εκτός αυτού της AstraZeneca) για την ηλικιακή ομάδα 18-24 στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό ο Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, για ραντεβού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (εκτός αυτού της AstraZeneca) και για την ηλικιακή ομάδα 25-29, για την οποία όπως είπε έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: Αυτό της Johnson & Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Εμβόλιο Astrazeneca: Τέλος για τους κάτω των 60