Από τη Μ. Πέμπτη θα μπορούν όλοι να επισπεύσουν τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca από τους 3 μήνες στους 2 σε περίπτωση που το επιθυμούν για προσωπικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται στους 3 μήνες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα για το εμβόλιο της ΑΖ να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές η χορήγηση της 2ης δόσης απέχει 12 εβδομάδες (3 μήνες) για να δοθεί το μέγιστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αυτό το πρόγραμμα θα παραμείνει σταθερό.

Ωστόσο, αποφασίστηκε αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες (προσωπικούς λόγους) αυτό να είναι εφικτό με μία μείωση της άριστης ανοσοολογικής απάντησης αλλά όχι τέτοια που να μειώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πώς μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία της 2ης δόση του εμβολίου της AZ

Κάποιος πολίτης, δηλαδή, που το επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι τις 8 εβδομάδες.

Έτσι, λοιπόν «για κάποιον που έχει κάνει ήδη την 1η δόση της AZ και περιμένει τη 2η, θα μπορεί από σήμερα (26/4) το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα εμβολιασμού και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως τις 8 εβδομάδες» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για όποιον εκκρεμούν και τα 2 ραντεβού (και της 1ης και της 2ης δόσης), ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδων από την 1η δόση αλλά από τη Μ. Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα νωρίτερα ώστε το διάστημα να επισπεύδεται στους 2 μήνες (8 εβδομάδες).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μετά από 1,5 και 3 μήνες
Ας σημειωθεί ότι η 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca όταν δοθεί σε απόσταση 12 εβδομάδων αποτρέπει κατά 82,4% τη συμπτωματική μόλυνση.

Αντιθέτως, όταν δίνεται σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του μειώνεται στο 54,9%

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.