Πτώση κατέγραψαν την Πέμπτη οι περισσότερες ασιατικές μετοχές , καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας διατήρησαν το κλίμα των πιέσεων, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν ραγδαία, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα αναφέρθηκε στις επιλογές για μια πιθανή στροφή από τα αρνητικά επιτόκια.

Οι επενδυτές ανέμεναν επίσης τις βασικές ενδείξεις της αμερικανικής αγοράς εργασίας για να εκτιμήσουν πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τα κινεζικά bluechips κοντά σε χαμηλό 5 ετών

Οι κινεζικές αγορές συνέχισαν να υστερούν έναντι των ασιατικών ομολόγων τους, με τον δείκτη bluechip Shanghai Shenzhen CSI 300 να υποχωρεί κατά 0,5% σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας. Ο Shanghai Composite έχασε 0,5% και διαπραγματεύεται σε χαμηλό άνω του ενός μηνός, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,9% σε χαμηλό 13 μηνών.

Τα εμπορικά στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν μικρή βελτίωση της κινεζικής οικονομίας. Ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω της ήπιας ανάκαμψης των εξαγωγών, η απροσδόκητη μείωση των εισαγωγών έδειξε ότι η τοπική ζήτηση παρέμεινε αδύναμη.

Το κλίμα έναντι της Κίνας κλονίστηκε από την απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο οίκος αξιολόγησης επισήμανε αυξημένους κινδύνους για την οικονομία από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, καθώς και την έλλειψη σαφούς πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: