Σημαντική άνοδο σημείωσε ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 τη Δευτέρα, λόγω του αδύναμου γεν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς το κυβερνών κόμμα LDP έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,8% και ιγείται των κερδών στην Ασία, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 1,23%.

Το LDP και ο εταίρος του στον συνασπισμό Komeito εξασφάλισαν 215 από τις 465 έδρες, όπως μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK νωρίς το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα. Το αντιπολιτευόμενο Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα για τον Λαό σημείωσαν σημαντικά κέρδη σε αυτές τις εκλογές.

Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτρέψει την Τράπεζα της Ιαπωνίας από την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

Ο Izumi Devalier, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ιαπωνία στην Bank of America, δήλωσε ότι ενώ η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, η BOJ δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνεχιζόμενη αδυναμία του γεν.

«Δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι η BOJ θα παραμείνει σε αναμονή για το προσεχές μέλλον. Προφανώς, πρέπει να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην αγορά, αλλά θα μπορούσαμε ακόμη να είμαστε σε τροχιά για αυξήσεις τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο, ανάλογα με το πού θα πάει το γεν», δήλωσε.

O Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,61%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,02%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,17%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,24%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες 0,73%, αφού η Κίνα ανακοίνωσε τα χειρότερα μεγέθη βιομηχανικών κερδών από την εποχή της πανδημίας. Τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα σημείωσαν πτώση 27,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: