Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ, τέθηκαν σε εφαρμογή παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στη στελέχωση των υπηρεσιών από επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίες οδηγούν σε υποστελέχωση των υπηρεσιών και μακροχρόνια αδιοριστία για τους επιτυχόντες.

Για την επίλυση του ζητήματος, συντομεύονται οι προθεσμίες σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, από την έγκριση των προσλήψεων μέχρι τον διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπαλλήλων.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού μέχρι την έναρξη της εργασίας των νεοπροσλαμβανόμενων, από τα δύο ή τρία χρόνια που διαρκεί σήμερα στους 8-12 μήνες.

Ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη ευελπιστούν ότι ο χρόνος αυτός θα μειωθεί περαιτέρω, με την πλήρη διασύνδεση του ΑΣΕΠ με όλους τους αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε τα δικαιολογητικά των υποψηφίων (πτυχία, γλωσσικές δεξιότητες, κλπ.) να αντλούνται αυτόματα χωρίς καθυστέρηση από τους υπαλλήλους της αρχής.

Επίσης, προβλέπεται να ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης για θέσεις που θα κενωθούν λόγω συνταξιοδότησης από την προηγούμενη χρονιά, ώστε να καλύπτονται άμεσα χωρίς μακροχρόνια κενά.

Ενίσχυση για απομακρυσμένες περιοχές

Για την ενίσχυση της στελέχωσης σε ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, θεσπίζεται αυξημένη μοριοδότηση για μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ορεινών και νησιωτικών δήμων λαμβάνουν 40 επιπλέον μονάδες στον διαγωνισμό, ενώ οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 λαμβάνουν 20 επιπλέον μονάδες. Οι ευνοημένοι αυτοί υποψήφιοι θα πρέπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια στη θέση διορισμού τους και επιπλέον 5 χρόνια σε υπηρεσίες της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης

Προβλέπεται επίσης ότι η απόφαση για την κατανομή θέσεων ΑμεΑ θα εκδίδεται εντός ενός μήνα από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία. Για την κάλυψη κενών θέσεων σε σημαντικούς φορείς του δημοσίου τομέα, οι προσλήψεις για τα έτη 2022-2025 θα γίνουν από τους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους και τις προσαυξήσεις βάσει προσόντων και εντοπιότητας.

Για διαγωνισμούς με αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή, όπως των εκπαιδευτικών, η σειρά κατάταξης ισοβαθμούντων υποψηφίων θα καθορίζεται από έναν τυχαίο αριθμό που θα αποδίδεται ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας την ανάγκη για δημόσια κλήρωση, η οποία απαιτεί επιπλέον χρόνο.

Νέες ρυθμίσεις για τις διαδικασίες πρόσληψης

Επιπλέον, εισάγονται αντικίνητρα για τους υποψηφίους που συμμετέχουν σε πολλαπλές διαδικασίες χωρίς να επιδιώκουν συγκεκριμένη θέση. Όσοι διοριστούν και δεν αποδεχτούν τη θέση ή παραιτηθούν εντός 12 μηνών, δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε νέα διαδικασία προσλήψεων για τρία χρόνια. Επίσης, το διάστημα αναμονής για τη συμμετοχή σε νέες διαδικασίες αυξάνεται από 5 σε 10 χρόνια για δημόσιους υπαλλήλους που επιθυμούν μετάταξη σε παρόμοια ή κατώτερη κατηγορία.

Μειώνονται οι προθεσμίες για την υποβολή δικαιολογητικών διορισμού (από 20 σε 15 ημέρες), καθώς και η προθεσμία για τον διορισμό ή την πρόσληψη μετά την υποβολή των δικαιολογητικών (από 30 σε 20 ημέρες). Παράλληλα, καθορίζεται ένα χρονικό όριο τριών ετών για τη διαδικασία αναπληρώσεων, ώστε να μειώνεται το διοικητικό φορτίο.

Βελτιώσεις στον τρόπο άντλησης δικαιολογητικών

Η ευθύνη για την επιλογή των δικαιολογητικών που θα υποβληθούν θα ανήκει πλέον στον υποψήφιο, με τα δικαιολογητικά να μην επανελέγχονται για την ακρίβεια και τη γνησιότητά τους εφόσον είναι ήδη καταχωρισμένα στο μητρώο του ΑΣΕΠ. Ωστόσο, σε περίπτωση ψευδών δικαιολογητικών, ο υποψήφιος θα αποκλείεται από την τρέχουσα και όλες τις μελλοντικές διαδικασίες για πέντε χρόνια.

Η κάλυψη θέσεων ΙΔΟΧ (ορισμένου χρόνου) θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εξασφαλίζοντας ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Τέλος, για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και προσωπικού επί θητεία, η συνέντευξη θα καταγράφεται και θα απομαγνητοφωνείται, μειώνοντας τον χρόνο για τη σύνταξη των πρακτικών.

Διαβάστε ακόμη: