Artistic Metamorphosis. «Η μεταμόρφωση είναι το πιο επαναστατικό και ριζικό επίτευγμα στη ζωή ενός ανθρώπου, μιας κοινωνίας ή του κόσμου εν γένει, και η τέχνη και το ντιζάιν είναι οι βασικοί ερμηνευτές της»· με αυτό κατά νου, ο οίκος Bulgari ζήτησε από τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες να παρουσιάσουν, στην Galleria d’ Arte Moderna (GAM), στο πλαίσιο της φετινής Milan Design Week, τις δικές τους ιδέες για τη μεταμόρφωση. Οι Azuma Makoto, Daan Roosegaarde, Ann Veronica Janssens και Vincent van Duyssen δημιούργησαν μια σειρά από site-specific εγκαταστάσεις.

Artistic Metamorphosis της Bulgari

Η πρώτη που συναντούσε ο επισκέπτης εισερχόμενος στο GAM ήταν η εγκατάσταση «Κήπος της Εδέμ» του Azuma Makoto. Για τον Ιάπωνα καλλιτέχνη ανθέων και συνιδρυτή του JARDIN des FLEURS, «μεταμόρφωσις» είναι ο κόσμος που εμπερικλείει την έννοια της «ζωής» σε όλη την επισφαλή ευθραυστότητά της.

Η εγκατάστασή του είναι ένα πελώριο δέντρο από μπρούντζο από το οποίο ξεφυτρώνουν αληθινά λουλούδια και φρούτα. Τα λουλούδια, ως ζωντανές υπάρξεις, αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου σχήμα, χρώμα και ευωδιά.

Στόχος του Makoto είναι να μεταδώσει στους θεατές μια αίσθηση μεταμόρφωσης του «χρόνου» μέσω της αντίθεσης των τεχνητών υλικών με τη ζωτικότητα των λουλουδιών και των φρούτων.

Artistic Metamorphosis Bulgari

Η εγκατάσταση «Lotus Oculus» του Roosegaarde αποτίει φόρο τιμής στο μεγαλείο της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής: μια μεγάλη επιφάνεια, εμπνευσμένη από το άνθος του λωτού, ανταποκρίνεται στη θερμότητα και το φως και μοιάζει να ζωντανεύει με μαγικό τρόπο. Για τον δημιουργό, είναι «μια μεταμόρφωση της τεχνολογίας και μια μεταφορά της φύσης».

Στην «Gam Gam Gam» της Janssens, το φως το οποίο αντικατοπτρίζεται και διαθλάται στα ενυδρεία δημιουργεί καλειδοσκόπια με ασταμάτητες υγρές μεταμορφώσεις.

Η τελευταία εγκατάσταση για την Bulgari είναι το «Shelter» του Van Duysen, ένα μονολιθικό αντικείμενο ως καταφύγιο που προσφέρει άσυλο και σιωπή, ειδικά μέσα στη φρενίτιδα της Milan Design Week: μια πλατφόρμα υψώνεται από το κέντρο της αίθουσας και σε αυτή πατά μια σύνθεση επιφανειών και τοίχων, ένας λαβύρινθος στον οποίο εισέρχεται ο επισκέπτης για να έχει μια διαφορετική εμπειρία του χώρου

Artistic Metamorphosis