Ο νοτιοανατολικός κρατήρας της Αίτνας εξερράγη ξανά, θέτοντας σε συναγερμό τις ιταλικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου, «οι εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο, έφτασαν στην Ελλάδα»!

«Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπτεμβρίου και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p/ Copernicus», εξήγησε στη συνέχεια, ζητώντας αν υπάρχει κάποιος ειδικός στους διαδικτυακούς του φίλους, «να αποσαφηνίσει αν και τι σημαίνει αυτό για την περιοχή μας».

Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι

Το ηφαίστειο της Αίτνας «ξύπνησε» και πάλι καθώς από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του πύρινου γίγαντα της Σικελίας βγαίνει καπνός, ενώ εκτοξεύθηκαν, επίσης, θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

Μέχρι στιγμής, η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης της Κατάνης (η οποία βρίσκεται κοντά στην Αίτνα) δεν έχει επηρεασθεί, ενώ το σύννεφο καπνού έχει αγγίξει τα εννέα χιλιόμετρα ύψους.

Η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια και δρόμους της γύρω περιοχής, ιδίως στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι.

Πρόκειται για χωριά τα οποία δεν είχαν ακόμη καταφέρει να καθαρίσουν αποτελεσματικά τους δρόμους τους από την στάχτη των εκρήξεων που σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες.

https://www.youtube.com/watch?v=JW5wUxKj964

Από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο η Αίτνα

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα).

Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα και είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.

Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.