Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων, το οποίο αποτελούσε προφανή απόπειρα αντιποίνων για τον ρόλο της εταιρείας στην παροχή μεγάλης ποσότητας οπλισμού στην Ουκρανία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Το σχέδιο δολοφονίας του Armin Papperger, του διευθύνοντος συμβούλου της Rheinmetall, ήταν ένα από τα πολλά σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για τη δολοφονία στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που έχουν υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δήλωσαν στο CNN άγνωστοι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι.

Τα σχέδια για τη δολοφονία του Papperger βρίσκονταν στο πιο προχωρημένο στάδιο από όλα τα σχέδια, φέρεται να δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν αμέσως τους Γερμανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η ασφάλεια γύρω από τον Papperger και τη Rheinmetall είχε ενισχυθεί αναλόγως.

Ο Papperger δήλωσε στους Financial Times ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει «μεγάλο επίπεδο ασφαλείας γύρω από το πρόσωπό μου».

Η Rheinmetall όπως αναφέρει ο Guardian, αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης ότι «λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα» σε τακτική διαβούλευση με τις αρχές ασφαλείας.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια, αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Βερολίνο για το σχέδιο.

Η Rheinmetall είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εξοπλισμών στον κόσμο, κατασκευάζοντας βλήματα πυροβολικού και αρμάτων μάχης, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ανέβασε σημαντικά την παραγωγή της μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, αναφέρει το γερμανικό Der Spiegel.

Τον Φεβρουάριο, η Rheinmetall ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει ένα εργοστάσιο πυρομαχικών στην Ουκρανία για την παραγωγή και επισκευή τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το εργοστάσιο ήταν ο κύριος λόγος για το σχέδιο εναντίον του Papperger, δήλωσαν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας στο Der Spiegel.

Παρατηρητές σημείωσαν ότι ένα περιπολικό και αρκετοί αστυνομικοί που έφεραν υποπολυβόλα ήταν σταθμευμένα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Rheinmetall στην πόλη Ντίσελντορφ της δυτικής Γερμανίας κάθε μέρα επί μήνες, ενώ ο Papperger είχε ορατή προσωπική προστασία για παρόμοιο χρονικό διάστημα.

Σε δημόσιους χώρους, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις συλλόγων, συνοδεύεται από την ασφάλεια που του παρέχει η αστυνομία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας – ένας από τους λίγους ανθρώπους στους οποίους παρέχεται τέτοια προστασία.

Ο ασπρομάλλης, γεροδεμένος διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, δηλώνοντας: 

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υποστηρίξουμε την Ουκρανία αποτελεσματικά και αξιόπιστα», αναφέρει το Der Spiegel.

Την άνοιξη, πήγε τον Όλαφ Σολτς σε ξενάγηση σε μια αίθουσα παραγωγής της Rheinmetall γεμάτη άρματα μάχης Leopard.

Το προφίλ του Papperger έχει ενισχυθεί από τον ρόλο της Rheinmetall στη σύγκρουση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να γίνει μία από τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη DAX, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Πέρυσι, τα λειτουργικά της αποτελέσματα εκτινάχθηκαν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ και τα βιβλία παραγγελιών διευρύνθηκαν κατά περίπου 44 % σε περισσότερα από 38 δισ. ευρώ.

Η Rheinmetall έχει χαρακτηριστεί μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας και την επακόλουθη εμπλοκή της Γερμανίας ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στο Κίεβο και ως αγκάθι στα πλευρά της Μόσχας.

Η Rheinmetall είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία και θέλει να επεκτείνει την παραγωγή της ώστε να είναι σε θέση να παράγει 700.000 σφαίρες πυροβολικού ετησίως.

Αν και το 1 εκατομμύριο θεωρείται κατά προσέγγιση απαίτηση για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί επαρκώς έναντι της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός στρατός είναι εξοπλισμένος με μια σειρά όπλων του γερμανικού κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard 1 και των οχημάτων μάχης πεζικού Marder.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία έχουν κεντρική θέση στον αδυσώπητο πόλεμο φθοράς της Ουκρανίας, και έχει παράσχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει επισκευή, παράδοση και ανταλλακτικά. Η εταιρεία αναφέρει ότι εδώ και καιρό αποτελεί στόχο του λεγόμενου υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων.

Οι τελευταίες απειλές λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και θεωρούνται αληθοφανείς, δήλωσε στο Der Spiegel εσωτερικός συνεργάτης της εταιρείας, προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσουμε αυτό να μας αποσπάσει από την αποφασιστική δράση για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό επιθετικό πόλεμο, που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και σαμποτάζ σε υποδομές. “Αυτό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι ως Ευρωπαίοι πρέπει να προστατευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε και να μην είμαστε αφελείς”, δήλωσε στο Reuters.

Διαβάστε ακόμη