Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Αργεντινή συνέλαβε επτά μέλη φερόμενης «Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», που σχεδίαζε επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής εξάρθρωσε τον πυρήνα της «ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» που σχεδίαζε επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στη Μεντόζα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας.

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αργεντινής (PFA) ανέφερε ότι συνέλαβε επτά μέλη του πυρήνα και ότι η υπόθεση έχει πάει τώρα σε δικαστήριο στη Μεντόζα.

Η Αργεντινή, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στη Λατινική Αμερική, γνώρισε αρκετές πολύνεκρες επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας τη δεκαετία του 1990. Το 1994, μια επίθεση σε ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων – η πιο θανατηφόρα τέτοια επίθεση στην ιστορία της χώρας. «Θα απαλλαγούμε από κάθε έναν από αυτούς τους εγκληματίες που σκοπεύουν να σπείρουν φόβο στους Αργεντίνους και θα πληρώσουν», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριχ.

Αργεντινή: Πώς έφθασε η αντιτρομοκρατική στα ίχνη των υπόπτων

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία ισραηλινών ενώσεων της Αργεντινής (DAIA) αφού προηγήθηκε απειλή εναντίον ενός δημοσιογράφου που ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα της Μεντόζα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν τον υπεύθυνο για τις απειλές και έφθασαν στα ίχνη της ευρύτερης οργάνωσης. Οι ερευνητές βρήκαν το δίκτυο επικοινωνίας των υπόπτων μέσω των εφαρμογών Telegram και Whatsapp, όπου σχεδίαζαν μια επίθεση στην εβραϊκή κοινότητα.

«Αυτή η οργάνωση χρησιμοποίησε τα δίκτυα για να διαδώσει μηνύματα μίσους, σχέδια επίθεσης και περιεχόμενο από τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Κίνημα των Ταλιμπάν», ανέφερε η Μπούλριχ στην ανάρτησή της.

Μετά την έρευνα, η αστυνομία πραγματοποίησε οκτώ εφόδους στις κατοικίες των υπόπτων, όπου κατέσχεσε 16 όπλα, σπαθιά, λεπίδες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών.

Τα επτά μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αργεντινής και Χιλής και στο διεθνές αεροδρόμιο Ezeiza στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.