Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και η Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες θα αναμετρηθούν (ματς Νο. 32 του τουρνουά) τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/7, 03:00) στο «Hard Rock Stadium» του Μαϊάμι (Φλόριντα), με στόχο το τρόπαιο στην αρχαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων στον κόσμο, το -48o- Κόπα Αμέρικα.

Ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του, που είναι οι κάτοχοι του τίτλου, μετέτρεψαν την επικράτηση στη Βραζιλία το 2021 σε εφαλτήριο επιτυχίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, κάτι παραπάνω από ένα χρόνο αργότερα, και τώρα ο αρχηγός της «Αλμπισελέστε» απέχει μόλις ένα παιχνίδι από ακόμη ένα τρόπαιο.

«Εμπόδιο» στο τελευταίο βήμα για την κορυφή για το συγκρότημα του Λιονέλ Σκαλόνι είναι η ομάδα του Νέστορ Λορέντσο, η οποία ξεπέρασε την αριθμητική υπεροχή της Ουρουγουάης σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο -μετά την κόκκινη κάρτα του Ντανιέλ Μουνιός- στέλνοντας τους «Los Cafeteros» σε έναν τελικό μετά από 23 χρόνια, ήτοι απ’ το 2001.

Αυτή η νίκη επέκτεινε το αήττητο σερί της Κολομβίας στη διεθνή σκηνή σε 28 αγώνες, το μεγαλύτερο σερί στην Ιστορία της. Και αυτό τους κάνει να ονειρεύονται μια άλλη αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά θα χρειαστεί κάτι ξεχωριστό για να προσπεράσουν τους πρωταθλητές.

Η πορεία τους μέχρι τον τελικό

Η Αργεντινή έπαιξε τον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης ενάντια στον πρωτοεμφανιζόμενο Καναδά, κερδίζοντας 2-0. Στη συνέχεια νίκησε τη Χιλή με 1-0 και εξασφάλισε… πρόωρα την πρόκρισή της στους προημιτελικούς από τον 1ο όμιλο. Η «αλμπισελέστε» ολοκλήρωσε την παρουσία της στη φάση των ομίλων με νίκη 2-0, αυτή τη φορά επί του Περού.

Στα προημιτελικά, οι παίκτες του Λιονέλ Σκαλόνι αντιμετώπισαν τον Ισημερινό, με τον οποίο αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1, πριν επικρατήσουν στα πέναλτι με 4-2. Στα ημιτελικά νίκησαν τον Καναδά ξανά με 2-0, για να φτάσουν στον τέταρτο τελικό τους σε πέντε διοργανώσεις.

Η Κολομβία επιβεβαίωσε τη μεγάλη δυναμική της, επικρατώντας στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου της Παραγουάης με 2-1. Νίκησε την Κόστα Ρίκα με 3-0 (επίσης προκρίθηκε) και αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Βραζιλία, για να «σφραγίσει» την πρώτη θέση στον όμιλό της.

Στους «8» η ομάδα του Νέστορ Λορέντσο σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της διοργάνωσης του 2024 εναντίον του Παναμά (5-0), ενώ στον ημιτελικό κέρδισε τη «μάχη» με την Ουρουγουάη με 1-0, για να φτάσει στον τρίτο τελικό της ιστορίας της.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 42 φορές. Η Αργεντινή έχει 25 νίκες, η Κολομβία 9, ενώ 8 αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες.

O Βραζιλιάνος διαιτητής, Ραφαέλ Κλάους, ορίστηκε από την CONMEBOL να διευθύνει τον τελικό του Copa America. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Μπρούνο Πίρες και Ροντρίγκο Κορέα, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Χουάν Μπενίτες από την Παραγουάη. Βραζιλιάνοι διαιτητές θα είναι επίσης στο VAR: Ροδόλφο Τόσκι, Ντανίλο Μανίς, Ντάνιελ Νόρτε και Πάμπλο Γκονσάλβες.

Διαβάστε ακόμη