Με δεύτερο πακέτο αποφάσεων της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απολύθηκαν επτά δικαστές, για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 9 δικαστές, στο βαθμό του Πρωτοδίκη.

Ήδη στην εκπνοή του περασμένου έτους η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποπέμψει από το δικαστικό σώμα 6 δικαστές λόγω και πάλι των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαν στην έκδοση αποφάσεων.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συζητήθηκαν 9 παραπομπές δικαστικών λειτουργών με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

Εξ΄ αυτών, 7 δικαστές απολύθηκαν, η μία κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει στο σώμα καθώς το θέμα των καθυστερήσεων ήταν παροδικό και ήδη το μεγαλύτερο μέρος του έχει ξεπεραστεί και μια αναβλήθηκε για λόγους υγείας της ελεγχόμενης δικαστικής λειτουργού.

Από τους 7 δικαστές που απολύθηκαν οι 3 δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν και να διοριστούν σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο. Κάποια από τις τρεις δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, ενώ άλλη, τρίτη, επικαλέστηκε και λόγους υγείας. Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε την οριστική απόλυση των 3 και τον διορισμό τους στο Δημόσιο.

Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να απολυθούν είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Στην μία περίπτωση Πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν ασκηθεί πειθαρχικές αγωγές και παρ΄ όλα αυτά οι καθυστερήσεις συνεχιζόντουσαν.

«Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται» τόνισε ο κ. Πλίωτας για έναν από τους εγκαλούμενους δικαστές που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης και προσέθεσε: «Οι αποφάσεις του είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών». Σε άλλο σημείο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τόνισε για τον ίδιο δικαστή, ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο και προσωρινή παύση.

Μια περίπτωση γυναίκας Πρωτοδίκου προβλημάτισε τους αρεοπαγίτες, καθώς η ελεγχόμενη είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Παρ΄ όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο 10 αποφάσεις και καθυστερούσε τρία χρόνια και τρεις μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού δυο μηνών και δέκα ημερών.

Η εν λόγω Πρωτοδίκης επικαλέστηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η μητέρα της παρουσίαζε διαδοχικά προβλήματα υγείας και δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο να τη βοηθήσει.

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατ΄ αρχάς της απάντησε ότι όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία.

Η κ. Γεωργίου δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε και απευθυνόμενη στην συγκεκριμένη δικαστικό λειτουργό τόνισε: «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση».

Η Πειθαρχική Ολομέλεια, μετά και από σύμφωνη γνώμη του κ. Πλιώτα, αποφάσισε την οριστική απόλυσή της και το διορισμό της στο Δημόσιο.

Η προϊσταμένη κατέθεσε μήνυση κατά Πρωτοδίκου

Ακραία, αλλά πραγματική μπορεί να χαρακτηριστεί η περίπτωση γυναίκας δικαστικού λειτουργού σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, εναντίον της οποία η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου αναγκάστηκε να καταθέσει σε βάρος της μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη της προϊσταμένης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε.

Η Πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε στην πρότασή του για την εν λόγω Πρωτοδίκη ότι σε όλη τη δικαστική διαδρομή της έχει καθυστερήσεις και πρέπει να επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης. Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Πρωτοδίκης που υπηρετεί στην Βόρειο Ελλάδα είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις, μάλιστα σε μερικές εξ΄ αυτών είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις για σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κρίθηκε μη προακτέος για το λόγο αυτό.