Μόλις πριν μερικές ημέρες σας λέγαμε για την έκθεση της Deutsche Bank, που προειδοποιεί για την έναρξη ενός κύκλου αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας. Και ήρθε η επιβεβαίωση.

Ο γερμανικός γίγαντας των χημικών BASF, με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως, ανακοίνωσε επίσημα ότι αποφάσισε να περιορίσει σε μόνιμη βάση τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος, την καθιστά όλο και λιγότερο ανταγωνιστική. Μία απόφαση που είναι βέβαιο ότι δεν πάρθηκε αβασάνιστα και φυσικά δεν λήφθηκε χθες, που δημοσιοποιήθηκε.

Ο όμιλος άνοιξε πριν από έναν μήνα το πρώτο τμήμα της νέας του μονάδας πλαστικών στην Κίνα, αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της χώρας.

Η BASF, που παράγει ευρεία γκάμα προϊόντων, από βασικά πετροχημικά μέχρι λιπάσματα και κόλλες, ξόδεψε 2,2 δισ. ευρώ περισσότερα για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οπότε, η επιλογή της να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μάλλον μονόδρομος είναι.

Και όταν τέτοιοι κολοσσοί της βιομηχανίας, εγκαταλείπουν την ευρωπαϊκή αγορά, αντιλαμβάνεστε ότι και δρόμους ανοίγουν σε ομίλους με ανάλογα μεγέθη και δείχνουν τη λύση σε δεκάδες άλλες μικρότερου μεγέθους να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε ακόμη: