Η ιστορία του Archie Battersbee, ενός 12χρονου που έπεσε σε κώμα μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι του, απασχολεί τα βρετανικά μέσα το τελευταίο διάστημα.

Ήταν στις 7 Απριλίου, όταν η μητέρα του τον εντόπισε αναίσθητο μετά από ατύχημα που είχε στον σπίτι του στο Σάουθεντ του Έσσεξ. Η μητέρα του εκτιμά ότι ο 12χρονος είχε λάβει μέρος σε μια διαδικτυακή πρόκληση.

Ο Archie Battersbee έπεσε σε κώμα και έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Οι γιατροί και η οικογένεια του 12χρονου βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη σχετικά με την θεραπεία υποστήριξης της ζωής του.

Οι γιατροί κρίνουν ότι ο Archie Battersbee είναι εγκεφαλικά νεκρός και πρέπει να σταματήσει η μηχανική του υποστήριξη, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες. Από την άλλη, οι γονείς του υποστηρίζουν ότι η διακοπή αντίκειται στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι γονείς του 12χρονου προσέφυγαν στα δικαστήρια, επιδιώκοντας τη συνέχιση της μηχανικής υποστήριξης του γιου τους, ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις συνηγορούν υπέρ της διακοπής.

Σήμερα, όμως, η οικογένεια υπέβαλε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η απόσυρση της υποστήριξης ζωής του Archie Battersbee.

Η αρχή της δικαστικής μάχης

Ο ανήλικος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Royal London, όπου οι γιατροί, εκτιμώντας ότι ο Archie Battersbee έχει υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη όντας εγκεφαλικά νεκρός, ζήτησαν να διεξάγουν ειδική εξέταση.

Η οικογένειά του, ωστόσο, αρνήθηκε και η υπόθεση διεξαγωγής του τεστ έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Στις ακροάσεις, που ακολούθησαν, οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν το νοσοκομείο ζήτησαν να αποφασιστούν οι κινήσεις που ήταν προς το συμφέρουν του Archie.

Τελικά, η εξέταση δεν μπόρεσε να διεξαχθεί δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν και άλλες ακροάσεις για να αποφασιστεί εάν η μηχανική υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί.

Archie Battersbee

Στις 13 Ιουνίου, δικαστής αποφάσισε ότι ο Archie πέθανε την ημέρα της μαγνητικής τομογραφίας του στις 31 Μαΐου και η θεραπεία υποστήριξης της ζωής του θα μπορούσε να σταματήσει.

Οι γονείς του Archie κέρδισαν μια έφεση για επανεξέταση της υπόθεσης στις 29 Ιουνίου και μια νέα ακρόαση, υπό την προεδρία ενός διαφορετικού δικαστή, για να καθοριστεί τι είναι προς το συμφέρον του Archie, πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου.

Στις 15 Ιουλίου, ο δικαστής εξέδωσε την απόφασή του, τονίζοντας ότι ήταν προς το συμφέρον του Archie να τερματιστεί η υποστήριξη ζωής, λέγοντας ότι η περαιτέρω θεραπεία ήταν «μάταιη».

Αίτηση στο Εφετείο για την ακύρωση της απόφασης απορρίφθηκε και το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε επίσης να παρέμβει.

Η οικογένεια του Archie Battersbee υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNRPD), η οποία στη συνέχεια ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει την απόσυρση της θεραπείας όσο εξετάζει την υπόθεση.

Η οικογένειά του λέει ότι η επιτροπή έχει ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει σε άτομα και οικογένειες να «υποβάλλουν καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Ο υπουργός Υγείας, Στίβεν Μπάρκλεϊ ζήτησε από τα δικαστήρια μια επείγουσα ακρόαση για να επανεξετάσει την υπόθεση, αλλά τρία Εφετεία διαπίστωσαν ότι η σύμβαση που επικαλείται η επιτροπή δεν αποτελούσε μέρος του βρετανικού δικαίου και έτσι επικύρωσαν την αρχική απόφαση ότι η μηχανική υποστήριξη πρέπει να σταματήσει.

Ένα ακόμη αίτημα για έφεση αυτής της απόφασης υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά απορρίφθηκε.

Archie Battersbee: Τι ισχυρίζονται οι γονείς του

Οι γονείς του Archie Battersbee, Hollie Dance και Paul Battersbee, υποστηρίζουν ότι ο γιος τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει.

Τονίζουν, δε, ότι τόσο οι δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις όσο και του Archie θα πρέπει να ληφθούν περισσότερο υπόψη από τους γιατρούς και το δικαστήριο.

Archie Battersbee

Υποστηριζόμενη από την οργάνωση εκστρατείας του Christian Legal Center, η οικογένεια ισχυρίζεται ότι είχε δει σημάδια ζωής από τον Archie και ότι οι γιατροί δεν είχαν ακούσει τις ανησυχίες τους.

Μιλώντας μετά την έκδοση της δεύτερης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Dance το χαρακτήρισε «συντριπτικό πλήγμα».

«Εναπόκειται στον Θεό να αποφασίσει τι θα συμβεί στον Archie, συμπεριλαμβανομένου του εάν, πότε και πώς θα πεθάνει. Όσο ο Archie παλεύει για τη ζωή του, δεν μπορώ να τον προδώσω», είπε.

Όπως είπε, «ζει τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονέα» και ορκίστηκε να μην τα παρατήσει.

Όλα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί

Οι γιατροί υποστηρίζοντας ότι ο Archie Battersbee είναι εγκεφαλικά νεκρός, ζήτησαν από το δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της μηχανικής υποστήριξης.

Σε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακούστηκε ότι «κάθε σωματική λειτουργία του Archie διατηρείται πλέον με τεχνητά μέσα».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Alistair Chesser, επικεφαλής ιατρός του Barts Health NHS Trust δήλωσε: «Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Archie και στοχεύουμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη σε όλους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Όπως υποδεικνύεται από τα δικαστήρια, θα εργαστούμε με την οικογένεια για να προετοιμαστούμε για να σταματήσουμε τη θεραπεία, αλλά δεν θα κάνουμε αλλαγές στη φροντίδα του μέχρι να επιλυθούν τα εκκρεμή νομικά ζητήματα».