Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μη φτάσει η φωτιά στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το αρχαιολογικό μουσείο. Παράλληλα ολόκληρη η περιοχή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

olympia___3_

Νωρίτερα το ilialive.gr ανέφερε ότι o άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Αρχαία Ολυμπία φωτιά

Αντιπυρικές ζώνες 

Στο σημείο έχει στηθεί «τείχος» από πυροσβέστες, οχήματα και σκαπτικά που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το προληπτικό σύστημα πυρασφάλειας του χώρου αλλά όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει τις φλόγες εφόσον μπουν στον αρχαιολογικό χώρο.

Αρχαία Ολυμπία  φωτιά

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή.
Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».
Σύμφωνα με το tempo24, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ, το πύρινο μέτωπο ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα.

Σύσκεψη υπό τον Χρυσοχοΐδη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

5353572

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.
Αρχαία Ολυμπία φωτιά

Όταν η Αρχαία Ολυμπία σώθηκε από θαύμα το 2007

Το καλοκαίρι του 2007, μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας και, κυρίως, στην Ηλεία, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700 km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Η φονική πυρκαγιά έφτασε μέχρι το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής.

Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στο χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη.

Σώθηκε κατά τύχη 

Στην επιχείρηση στην Αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν απεγνωσμένους εποχικούς πυροσβέστες να προσπαθούν να ανοίξουν τους κρουνούς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και αυτοί να μη δουλεύουν.

Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου 2007, ξεσπά νέα πυρκαγιά στο Κλινδιά, αλλά οι συνθήκες, το σκοτάδι και οι ισχυροί άνεμοι, δεν επιτρέπουν στους πυροσβέστες να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Φωτιές 2007: Όταν η Αρχαία Ολυμπία σώθηκε από θαύμα

Η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα «γυρίζει» προς την Ολυμπία και, το μεσημέρι της Κυριακής 26ης Αυγούστου, ενώ η φωτιά περνά από Καυκανιά, Πελόπιο και Πλάτανο, φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία.

Τα συστήματα πυρόσβεσης στον Κρόνιο Λόφο, γύρω από την Ολυμπιακή Ακαδημία, και το Μουσείο, σταματούν να λειτουργούν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός παραδίδεται στις φλόγες.

Όταν η καταστροφική πυρκαγιά ολοκλήρωσε το έργο της, καίγοντας τον Κρόνιο Λόφο και περνώντας μέσα από το Αρχαίο Στάδιο, απειλώντας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, εμφανίστηκαν στον ουρανό αεροσκάφη και ελικόπτερα, όμως, ήταν ήδη αργά.

Οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας εκείνο το μεσημέρι δύσκολα ξεχνιούνται. Ο Κρόνιος Λόφος, παραδομένος στις φλόγες.

Οι αρχαιολόγοι, οι φύλακες και οι άλλοι υπάλληλοι παρέμειναν με αυτοθυσία στις θέσεις τους. Τα επίγεια και εναέρια μέσα έπραξαν το καθήκον τους, αν και με καθυστέρηση.