ΑΠΘ: Χίλιες πεντακόσιες μαρτυρίες έχει ο φάκελος για τη σεξουαλική παρενόχληση. Φάκελο με περίπου 1.500 μαρτυρίες κατέθεσε σήμερα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελλόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ο κ. Παπαϊωάννου παρέδωσε φάκελο με τις δύο αρχικές καταγγελίες φοιτητριών των δύο τμημάτων και άλλες 7 που ακολούθησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά πανεπιστημιακών καθηγητών. Στον φάκελο συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με μαρτυρίες φοιτητών, καθηγητών και του προσωπικού του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρύτανης, πρόκειται για email που εστάλησαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει ανοίξει το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του καλέσματος που απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσουν ελεύθερα για τυχόν υποθέσεις παρενόχλησης που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μαρτυρίες ανώνυμες και αόριστες ή βασίζονται σε φήμες που άκουσαν τρίτα πρόσωπα, ενώ αρκετές από αυτές δεν αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παράπονα φοιτητών από καθηγητές, που υποστηρίζουν ότι δεν τους βοήθησαν στις σπουδές τους.

«Δεν υπάρχει άλλη καταγγελία. Ξεκάθαρα. Εγώ, όμως, όφειλα να τα καταθέσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Και πρόσθεσε: «Οι μοναδικές καταγγελίες ήταν οι αρχικές που ήρθαν σε μένα. Συγκεκριμένα, η καταγγελία σε βάρος ενός παλαιού καθηγητή του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρεται ως όνομα και η καταγγελία των επτά πρώην φοιτητριών εναντίον ενός καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον οποίο δεν κατονομάζουν, αλλά φωτογραφίζουν».