Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του σημερινού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Ο Κάμερον εθεάθη να μπαίνει στο Νο. 10 της Downing Street – την επίσημη κατοικία και το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού – για να συναντηθεί με τον Σουνάκ, μετά την απότομη αποπομπή της Σουέλα Μπράβερμαν από την θέση της υπουργού Εσωτερικών.

Ο Κάμερον διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 και προήδρευσε της αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας για το Brexit της Βρετανίας, η οποία τελικά οδήγησε στην παραίτησή του.

Είναι το πρόσωπο μιας εποχής ηγεσίας των Συντηρητικών που ο Σουνάκ έχει καταδικάσει έντονα στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο τον Οκτώβριο, ο Σουνάκ τοποθετήθηκε ως ο υποψήφιος «αλλαγής» του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδοκιμάζοντας τα προηγούμενα 30 χρόνια της βρετανικής πολιτικής – μέσω των οποίων οι Τόρις κυβέρνησαν περίπου τα δύο τρίτα – ως αποτυχία.

Βασιλικό διάταγμα διευκόλυνε την επιστροφή

Ένα βασιλικό διάταγμα διευκόλυνε την επιστροφή του Κάμερον στο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, μόνο οι σημερινοί βουλευτές ή μέλη της Βουλής των Λόρδων μπορούν να γίνουν υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο Κάμερον παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή το 2016, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ τον επιβεβαίωσε ως ισόβιο “life peer” του τη Δευτέρα, αναδεικνύοντάς τον ως άρχοντα και δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναλάβει το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κάμερον θεωρούνταν ένθερμα υποστηρικτής της Κίνας κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του και στη συνέχεια πέρασε χρόνο προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας – ένα σχέδιο το οποίο αργότερα απορρίφθηκε.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα προσαρμοστεί η ατζέντα του για την εξωτερική πολιτική σε ένα πλαίσιο αυξημένου κινεζικού σκεπτικισμού μεταξύ των δυτικών εθνών και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη: