Στην καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού, του σεξισμού και όσων περιστατικών σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές στοχεύει ομάδα εργαζομένων στην Apple, μετά την αποτυχία της διοίκησης να τους βάλει φρένο την ώρα που παράλληλα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρύψει τις καταγγελίες κάτω από το χαλί.
Οι δεκάδες αναφορές
Η πρωτοβουλία του #AppleToo ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν υπάλληλοι της εταιρείας αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να κοινοποιήσουν τα όσα κατήγγειλαν πρώην και νυν συνάδελφοί τους για ανισότητες, εκφοβισμό και κάθε είδους κακοποίηση. Ελπίδα τους είναι να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε μια εποχή που η ανάγκη για την ύπαρξη υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
«Για πάρα πολύ καιρό, η Apple απέφευγε συστηματικά τον δημόσιο έλεγχο», τόνισαν οι εργαζόμενοι μέσα από κοινή τους δήλωση. «Όταν πιέζουμε για λογοδοσία και αποκατάσταση των αδικιών, αντιμετωπίζουμε συνήθως την απόρριψη. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα», συμπλήρωσαν.
Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες πέντε υπαλλήλων που υποστήριξαν πως είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις, χωρίς να εισακουστούν όταν μίλησαν για αυτές. Τα ονόματα τους δεν έγιναν γνωστά όπως και η πόλη στην οποία κατοικούσαν.
«Υπήρχε ένας άνθρωπος ο οποίος συνεχώς παρενοχλούσε γυναίκες στην εταιρεία. Τίποτα δεν γινόταν γι’ αυτό μέχρι που ήταν αδύνατο να αγνοηθεί», ανέφερε μια από τις εργαζόμενες που μίλησαν.
Από τότε που η πρωτοβουλία έγινε πράξη, οι εμπνευστές επισημαίνουν πως έχουν ακούσει δεκάδες ιστορίες από ανθρώπους που κάποτε εργάστηκαν στην εταιρεία. Το 75% αυτών αφορούσαν κάποιου είδους διακρίσεις και σχεδόν οι μισές είχαν να κάνουν με σεξισμό.
Στιγμή ορόσημο
Η κίνηση του #AppleToo σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία, καθώς ο κολοσσός εδώ και καιρό δεν υφίσταται κανέναν σχετικό έλεγχο όπως άλλες τεχνολογικές εταιρείες. Οι υπάλληλοι της Activision Blizzard, της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών πίσω από το Call of Duty, τον Ιούλιο πραγματοποίησαν μια μεγάλη συζήτηση θέτοντας επί τάπητος τις καλύτερες συνθήκες εργασίας εν μέσω των δεκάδων καταγγελιών από γυναίκες για παρενόχληση.
Πρόσφατα η δημοσίευση μια νέας έκθεσης για τα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται στις αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ, διαβόητες για τις άσχημες συνθήκες εργασίας, ανάγκασε την εταιρεία να χαλαρώσει τους ελέγχους στους εργαζόμενούς της.
Το στέλεχος του κολοσσού διαδικτυακών πωλήσεων Ντέιβ Κλαρκ, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους παραδέχτηκε ότι το σύστημα με την ονομασία «Time off task» (ο χρόνος εκτός εργασίας), το οποίο μετρά την παραγωγικότητα κάθε εργαζόμενου που έχει αναλάβει τη διαλογή, τη συσκευασία και τη μετακίνηση δεμάτων «μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί».