Σήμερα (02/05), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Βουλγαρία οφείλει να καταβάλλει «σε προσωρινή βάση» περισσότερα από 1.6 εκατ. ευρώ στον πρώην Βασιλιά της Βουλγαρίας, Συμεών Β’ και στην αδελφή του, διότι παρεμποδίσθηκαν από την προοπτική να εκμεταλλευθούν εμπορικά, δασικές εκτάσεις.

Η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλλει στους προσφυγόντες συνολικό ποσό 1.635.875 ευρώ, ως υλική αποζημίωση», τονίσθηκε στην επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο έχει ήδη καταδικάσει τη Σόφια σε αυτήν την υπόθεση, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τότε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία – Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην Πριγκίπισσα, είχε κρίνει ομοφώνως ότι η Βουλγαρία παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμα εκείνων για δίκαια δίκη. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριουμ για τη μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριουμ επεβλήθη το 2009 και παραμένει σε ισχύ.

Ο Συμεών Β’ δεν παρέμεινε στον θρόνο, παρά λίγα χρόνια, όταν ήταν παιδί. Γεννήθηκε το 1937, «ανέβηκε» στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει, το 1946. Το 1996, επέστρεψε από την εξορία και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη βουλγαρική εθνικότητα. Αποτελεί τον μοναδικό πρώην Βασιλιά στην Ευρώπη που έγινε Πρωθυπουργός στην πατρίδα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 έως το 2005.

Όλες οι ιδιοκτησίες του στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο κράτος, το 1947. Ωστόσο, το 1998, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό, οδήγησε τον πρώην Βασιλιά και την αδελφή του, να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων του στέμματος. Τούτο, ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά, παράλληλα επεβλήθη το μορατόριουμ.

Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιας ικανοποίησης, εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.

Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου «υπέρ» του πρώην Βασιλιά και της αδελφής του, με επιφύλαξη για τη διαδικασία που εκκρεμεί στην Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμη: