Εξαιρετικές κριτικές και ένα 8λεπτο χειροκρότημα απέσπασε η ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την Παρασκευή.

Η εμπνευσμένη από το «Φρανκενστάιν» ιστορία, επανασυνδέει την διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό με τον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος την σκηνοθέτησε στην επιτυχία του 2018 «The Favourite».

Η Έμα Στόουν επαινέθηκε τόσο για την υποκριτική της όσο και για τη γενναιότητά της στην ταινία «Poor Things», η οποία περιλαμβάνει πολλές σκηνές σεξ, συμπεριλαμβανομένης μίας όπου η πρωταγωνίστρια Μπέλα Μπάξτερ αυτοϊκανοποιείται με ένα κομμάτι φρούτου.

Ωστόσο, ούτε η ίδια ούτε οι συμπρωταγωνιστές της Γουίλεμ Νταφόε και Μαρκ Ράφαλο ήταν παρόντες για να απολαύσουν τη δόξα την Παρασκευή, λόγω της απεργίας της SAG -AFTRA.

Διθυραμβικές οι κριτικές των ΜΜΕ για την Έμα Στόουν – Έτοιμη για το δεύτερο Όσκαρ της;

Η Independent έγραψε στην κριτική της με τέσσερα αστέρια: «Η Στόουν δίνει σίγουρα την πιο τολμηρή ερμηνεία της καριέρας της μέχρι στιγμής, σε έναν ρόλο που της θέτει μεγάλες σωματικές και ψυχολογικές απαιτήσεις».

Την ίδια ώρα, ο Κλέιτον Ντέιβις του Variety χαιρέτισε την ταινία ως «νόστιμη ιστορία ενηλικίωσης που δεν μοιάζει με καμία άλλη» και χαρακτήρισε την ερμηνεία της Έμα Στόουν «εκπληκτική» προτείνοντας μάλιστα, και μια πιθανή υποψηφιότητα για Όσκαρ. Αποκάλυψε επίσης, ότι αρκετοί σοκαρισμένοι θεατές της ταινίας «έφυγαν προς την έξοδο κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο σκληρές σκηνές».

O Σκοτ Φέινμπεργκ του «The Hollywood Reporter» συμφώνησε με την ιδέα πως η ταινία θα μπορούσε να χαρίσει στην Έμα Στόουν το δεύτερο Όσκαρ της – μετά το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το La La Land το 2016.
Έγραψε: «Ακόμα και τα μέλη της Ακαδημίας που δεν τρελαίνονται για την ταινία θα δυσκολευτούν να μην θαυμάσουν την ατρόμητη, ευρηματική, χωρίς όρια ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Στόουν».

Εν τω μεταξύ, ο Πίτερ Μπραντσόου του The Guardian είπε στη δική του κριτική πέντε αστέρων ότι η πρωταγωνίστρια «την ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο καριέρας ή στο επίπεδο πέρα από το επόμενο επίπεδο» ενώ επαίνεσε την «καταπληκτική και ξεκαρδιστική» ερμηνεία της.

Το EW επαινεί επίσης την ηθοποιό και λέει ότι ήταν «αναμφισβήτητα η ερμηνεία της καριέρας της Στόουν». «Είναι μια χαρισματική κωμική ηθοποιός και ταιριάζει ιδανικά με τον τόνο του Λάνθιμου, ένα παράξενο μείγμα μαύρης κωμωδίας, φάρσας και κοινωνικού σχολιασμού».

Γιώργος Λάνθιμος για Έμα Στόουν: Δεν ντρέπεται όταν πρόκειται για πρόστυχες σκηνές

Ο Έλληνας σκηνοθέτης της ταινίας, Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στο Φεστιβάλ της Βεντίας την Παρασκευή και είπε πως η Έμα «δεν ντρέπεται» όταν πρόκειται για τις πρόστυχες σκηνές. «Είναι κρίμα που η Έμα δεν μπόρεσε να είναι εδώ για να μιλήσει περισσότερο γι’ αυτό, γιατί όλα θα τα πω εγώ. Πρώτα απ’ όλα, το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου του μυθιστορήματος, η ελευθερία της για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας» δήλωσε ο Γιώργος Λάνθιμος.

Και συνέχισε: «Δεύτερον, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μην κάνω μια ταινία που θα ήταν σεμνότυφη, γιατί αυτό θα ήταν σαν να πρόδιδα τελείως τον πρωταγωνιστή. Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πως η Έμα δεν θα ντρεπόταν για το σώμα της, το γυμνό. Πως θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτές τις σκηνές και το κατάλαβε αμέσως αυτό».

Ο Λάνθιμος είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με την Έμα Στόουν σε έργα όπως το «The Favourite», πράγμα που σήμαινε ότι δεν χρειάστηκε να περάσουν πολύ χρόνο έχοντας να συζητήσουν τις σκηνές σεξ.

«Το σπουδαίο με εμένα και την Έμα είναι ότι έχουμε γυρίσει τέσσερις ταινίες μαζί – υπάρχει μια στενογραφία και μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να χρειάζεται να εξηγούμε ή να μιλάμε πολύ για τα πράγματα» είπε. «Μόλις άρχισα να λέω κάτι για το σεξ, εκείνη έλεγε: ‘Ναι, φυσικά, είναι η Μπέλα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε’».

Ο σκηνοθέτης προσέλαβε την Elle McAlpine ως συντονίστρια οικειότητας στην ταινία και εξήρε τη θετική της επιρροή στην ταινία.

Ο Λάνθιμος δήλωσε: «Στην αρχή, αυτό το επάγγελμα φαινόταν λίγο απειλητικό για τους περισσότερους κινηματογραφιστές, αλλά νομίζω ότι είναι όπως όλα: αν είσαι με έναν καλό άνθρωπο, είναι υπέροχα και συνειδητοποιείς ότι στην πραγματικότητα τον χρειάζεσαι. Εκείνη έκανε τα πάντα πολύ πιο εύκολα για όλους».

Εμπνευσμένη από το Φρανκενστάιν η ταινία

Όσο για την εμπνευσμένη από τον Φρανκενστάιν ταινία, ο Γιώργος Λάνθιμος προσπάθησε να την περιγράψει, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter. «Είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω. Υπήρξαν πολλές ταινίες στο πέρασμα του χρόνου που ήταν μοναδικές και εξαιρετικές, αλλά υποθέτω ότι ίσως στην εποχή μας δεν υπάρχουν πολλές ταινίες σαν κι αυτή, οπότε μου είναι δύσκολο να πω τι είναι», εξήγησε.

Σύμφωνα με το IMDB, η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: «Η απίστευτη ιστορία για την φανταστική εξέλιξη της Μπέλα Μπάξτερ (Έμα Στόουν), μιας νεαρής γυναίκα που επανέρχεται στη ζωή από τον λαμπρό και ανορθόδοξο επιστήμονα Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλεμ Νταφόε)».

Όσο για τον Γιώργο Λάνθιμο, όπως αναφέρει το Variety, δέχτηκε χειροκροτήματα όταν μπήκε στην αίθουσα και πήρε τη θέση του, όπως επίσης και μετά τους τίτλους τέλους.

Η ταινία «Poor Things» – η οποία έχει επιλεγεί στο διαγωνιστικό κομμάτι για το πολύτιμο Χρυσό Λέοντα – αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: