Σήμερα το βράδυ, μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο οίκος FTSE Russell αναμένεται να ανακοινώσει το αν η Ελλάδα μπήκε σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εντός το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική είναι η μοναδική κεφαλαιαγορά εντός Ευρωζώνης που – από το 2013 οπότε και υποβαθμίστηκε – δεν είναι στις ανεπτυγμένες , αλλά στις αναδυόμενες .
Και, παρά το γεγονός ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, η κατάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές είναι χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς αποτελεί απόφαση τεσσάρων οίκων: του FTSE Russell, θυγατρικής του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του MSCI της Morgan Stanley, του S&P Dow Jones Indices, θυγατρικής της S&P Global και του Εurostoxx, θυγατρικής του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.
Η διαδικασία για να αναβαθμιστούμε σε ανεπτυγμένη αγορά προϋποθέτει να ενταχθούμε από τους οίκους σε μια λίστα παρακολούθησης ή watch list για διάστημα 12-18 μηνών και να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια που θέτουν.
Στη συνέχεια ο οίκοι σε διαβούλευση με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές αποφασίζουν αν μπορεί να γίνει η μετάταξη. Έως τώρα, μόνο ο S&P έχει θέσει την αγορά μας σε watch list, από τον περασμένο Αύγουστο.
Ποια κριτήρια πληροί το Χ.Α.
Σύμφωνα με τον οίκο FTSE Russell, το Χ.Α πληροί τα κριτήρια της ελάχιστης κεφαλαιοποίησης, της επενδυτικής βαθμίδας και άλλα όπως βάθος αγοράς, short selling, προσβασιμότητα κλπ. Υστερεί όμως στον αριθμό των μετοχών που απαιτούνται με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ.
Οι αγορές που βρίσκονται υπό εξέταση για επανακατάταξη από/προς τις αναπτυγμένες, τις προηγμένες αναδυόμενες, τις δευτερεύουσες αναδυόμενες ή τις συνοριακές αγορές τοποθετούνται στον κατάλογο παρακολούθησης του FTSE.
Η ταξινόμηση των αγορών στους παγκόσμιους μετοχικούς δείκτες FTSE αξιολογείται σε συνεχή βάση.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του FTSE Russel, για να διασφαλιστεί ότι η ταξινόμηση των αγορών στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς παραμένει ακριβής και ενημερωμένη, ο FTSE συνεργάζεται στενά τόσο με την κοινότητα των θεσμικών επενδυτών όσο και με τις αρχές της εγχώριας αγοράς για να επανεξετάζει τακτικά το καθεστώς ταξινόμησης των επιμέρους αγορών.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά κριτηρίων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους διεθνείς επενδυτές, ο FTSE διενεργεί ετήσια επανεξέταση όλων των αγορών που περιλαμβάνονται στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς του και τις κατατάσσει ως ανεπτυγμένες, προηγμένες αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή συνοριακές. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς του FTSE αντικατοπτρίζουν τις πιο σχετικές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις δομές της αγοράς, προσφέροντας στους επενδυτές εικόνα διαχείρισης κινδύνου σχετικά με τις ρυθμιστικές και εμπορικές πρακτικές των αγορών που περιλαμβάνονται στους παγκόσμιους και περιφερειακούς δείκτες που παρακολουθούν.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πιθανή ανακατάταξη των αγορών είναι διαφανής για τους επενδυτές, κάθε χρόνο, ο FTSE δημιουργεί μια λίστα παρακολούθησης που περιέχει τις αγορές που εξετάζονται για πιθανή αλλαγή της κατάταξής τους. Ο πλήρης κατάλογος των αγορών που βρίσκονται επί του παρόντος στη λίστα παρακολούθησης, καθώς και τα αποτελέσματα της τελευταίας ανακοίνωσης για την ταξινόμηση των χωρών μπορούν να προβληθούν στην Ενημέρωση για την ταξινόμηση των χωρών. Ο FTSE δημοσιεύει την Ετήσια Ανακοίνωση Ταξινόμησης Χωρών κάθε Σεπτέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
- Προϋπολογισμός 2025: 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων
- Συνεχίζουν το… αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία – Έμμεσος εκβιασμός για να πάρουν υπουργεία
- Ο Νετανιάχου κήρυξε τον «Πόλεμο της Αναγέννησης» στη Μέση Ανατολή
- Οι απίστευτες συνθήκες που προσφέρει ο Ρονάλντο σε όσους προσληφθούν στα ξενοδοχεία του