Συγκλονισμένη είναι το τελευταίο εικοσιτετράωρο η παγκόσμια κοινή γνώμη, μετά την είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, πυροβολήθηκε από ένοπλο κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του το Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο αφτί. Από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ένας υποστηρικτής του έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία απόπειρα δολοφονίας, κατά ενός Αμερικανού ηγέτη. Στην ιστορία τέσσερις πρόεδροι στις ΗΠΑ δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους. Πρώτος ο Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1865 από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον.

Έπειτα δεύτερος ήταν ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο οποίος πυροβολήθηκε το 1881 στο σταθμό τρένων της Ουάσινγκτον. Ωστόσο δεν πέθανε ακαριαία αλλά σχεδόν δύο μήνες μετά, όταν υπέκυψε στα τραύματά του. Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχασε τη ζωή του με αυτό τον τρόπο, ήταν ο Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, που δολοφονήθηκε το 1901 από έναν αναρχικό στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Τέλος, τέταρτος πρόεδρος που δολοφονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, που έπεσε νεκρός από τα πυρά του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ το 1963 στο Ντάλας του Τέξας, κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής.

Ωστόσο, υπάρχουν και τέσσερις πρόεδροι που τραυματίστηκαν αλλά επέζησαν από απόπειρες δολοφονίας, ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους ή μετά από τη θητεία τους. Το 1912 ο Θεόδωρος (Τέντι) Ρούζβελτ πυροβολήθηκε στον θώρακα κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του στο Μιλγουόκι, αλλά επιβίωσε της επίθεσης.

Το 1975 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ, επιβίωσε από δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του, που έγιναν μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, χωρίς να τραυματιστεί. Το 1981 ο Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσιγκτον και επιβίωσε της επίθεσης, καθώς μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από τη λιμουζίνα του και τον χτύπησε κάτω από την αριστερή μασχάλη. Τέταρτος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας του.

Παράλληλα, δολοφονικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί και κατά άλλων Αμερικανών ηγετών. Το 1968 ο Ρόμπερτ Φράνσις Μπόμπι Κέννεντι ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε το 1968, σε ηλικία 42 ετών. Τον πυροβόλησε ένας οπλοφόρος στο ξενοδοχείο Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες. Τέλος, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας πυροβολήθηκε το 1982, μένοντας παράλυτος από τη μέση και κάτω.

«Η φωτογραφία του αιώνα» – Οι New York Times «έπιασαν» την σφαίρα δίπλα από το κεφάλι του Τραμπ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι πρώτες αντιδράσεις από επενδυτές

Διαβάστε ακόμη