Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη, οποίος συνελήφθη.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έπεσε θύμα επίθεσης όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε δημόσιο χώρο.
Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το Σπίτι του Πολιτισμού στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων TA3. Ο Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη.
Ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης έσπευσε άμεσα να καταδικάσει την αποτρόπαια επίθεση.
Ποιος είναι ο «λαϊκιστής» πρωθυπουργός της Σλοβακίας
Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ένας λαϊκιστής που πραγματοποίησε μια θριαμβευτική πολιτική επιστροφή πέρυσι, σημειώνει το SkyNews.
Γεννήθηκε στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας. Το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας. Το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1999 – («SMER – Sociálna demokracia»).
Ο 59χρονος ηγέτης έχει παλιότερα συγκριθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η εκλογική του νίκη το περασμένο φθινόπωρο σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ είχε επίσης τον πρώτο ηγέτη του που ήταν συμπαθής προς τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζει το βρετανικό μέσο.
Οι επικριτές έχουν εκφράσει αυξανόμενους φόβους ότι ο Φίτσο έχει σχέδιο να εγκαταλείψει τη φιλοδυτική πορεία της Σλοβακίας. Αυτό θα ακολουθούσε την κατεύθυνση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα διαδηλώσεις σε όλη τη Σλοβακία κατά των πολιτικών του.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και το κόμμα του SMER, εξασφάλισαν σχεδόν το 23% των ψήφων στις κάλπες του Οκτωβρίου. Είναι γνωστός για τις αθυρόστομες ατάκες του κατά των δημοσιογράφων και έχει κάνει εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.
Έχει προηγουμένως αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έχει ταχθεί και κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αναγκάσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνάψουν μια συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Φίτσο παλιότερα επανέλαβε επίσης τον ανυπόστατο ισχυρισμό του Πούτιν ότι η ουκρανική κυβέρνηση διοικεί ένα ναζιστικό κράτος από το οποίο οι Ρωσόφωνοι στη χώρα χρειάζονται προστασία.
Η πολιτική πορεία του Φίτσο
Ο 59χρονος πολιτικός ίδρυσε το κόμμα SMER το 1999 και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για πάνω από 10 χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιόδους.
Με μια εκστρατεία βασισμένη στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων λιτότητας, ο Φίτσο ξεκίνησε την πρώτη τετραετή θητεία του ως ηγέτης της χώρας το 2006. Επέστρεψε ως ηγέτης στις βουλευτικές εκλογές του 2012, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά του να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2014. Το 2016, παρά τη νίκη του στις κοινοβουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Φίτσο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και αφού ένας πολυκομματικός συνασπισμός του επέτρεψε να παραμείνει στην ηγεσία, παραιτήθηκε το 2018.
Από πέρυσι είναι ξανά πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Το αριστερό κόμμα SMER-SSD του Φίτσο ήρθε πρώτο στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαεριστερό HLAS και το εθνικιστικό, φιλορωσικό SNS.
«Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», είχε πει τότε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ είχε επικρίνει και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.