Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη στρατιωτική κατάληψη στον Νίγηρα, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος.

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας για μια πτήση εκκένωσης, καθώς το πραξικόπημα απειλούσε να πυροδοτήσει μια περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ηγέτες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο – οι οποίοι και οι δύο κατέλαβαν την εξουσία με στρατιωτικά πραξικοπήματα – έχουν υποστηρίξει τους στρατιώτες πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα, δήλωσε ο Declan Walsh, επικεφαλής ανταποκριτής των Times στην Αφρική.

Οι δικές τους κατασχέσεις «οδήγησαν στην αναστολή τους από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής», είπε.

«Αυτό το μπλοκ απείλησε την Κυριακή ότι θα ηγηθεί στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, εκτός και αν ο ανατραπείς πρόεδρος επιστρέψει στην εξουσία».

Τι ακολουθεί…;

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις δύο πλευρές είναι σοβαρή για τον πόλεμο, αλλά αυτό σηματοδοτεί πόσο διχασμένη είναι η Δυτική Αφρική.

«Υπάρχουν 1.500 Γάλλοι στρατιώτες και 1.100 Αμερικανοί στρατιώτες στον Νίγηρα. αυτό που τους συμβαίνει βρίσκεται στο επίκεντρο των δυτικών υπολογισμών για την κρίση», είπε ο Declan.

Διαβάστε ακόμη: